Els fabricants de llandes asseguren que l'SDDR no millorarà el reciclatge i encarirà el procés

El Sistema Retorn d'envasos que planeja instaurar la Generalitat encariria el reciclatge de les llandes de begudes en un 30 per cent i no augmentaria significativament la quantitat recuperada. Així ho assegura l'Associació de Llandes de Begudes que mostra el seu rebuig total a un projecte que considera innecessari.

L'Associació de Llaunes de Begudes ha mostrat la seua radical oposició al Sistema de Dipòsit i Devolució d’envasos (SDDR) que estudia introduir la Generalitat, en una trobada amb els mitjans de comunicació celebrada a València. El president de l'Associació, Santiago Millet, considera el projecte "arbitrari i injust" i en contra dels interessos dels ciutadans. L’entitat que agrupa els fabricants de llandes, els proveïdors de matèria primera -acer i alumini fonamentalment- i els de les anelles, assegura que "encariria el reciclatge de les llandes de begudes un 30%" així com entre un 10% i un 35% el preu del producte que arribaria al consumidor. També han recordat que bona part de les empreses que haurien d'aplicar el sistema es mostren contràries a ell, així com bona part de la patronal, grans cadenes de supermercats i associacions de consumidors.

El sistema, que la Generalitat està disposat a introduir a la Comunitat Valenciana, preveu que alguns envasos deixen de recollir-se en el contenidor groc i al verd, que continuarien admetent la resta de residus. En concret el sistema s'aplicaria al plàstic PET, llaunes, brics i vidre que continguen aigua, refrescos, sucs i cervesa. Els consumidors pagarien 10 cèntims per cada envàs, que recuperarien si el retornen en bones condicions. El comerç es quedaria dos cèntims per la gestió.

Dades irreals

El director general de l'Associació, Miguel Aballe, assegura que en els països on s'ha implantat el sistema no s'ha incrementat de manera significativa el reciclatge i ha parlat “dels mites” que cal desmentir sobre l'SDDR. "Cal anar a un debat racional que no estiga basat en dades irreals" ha afegit Aballe, que ha detallat com el sistema s'ha implantat en 9 països europeus entre ells Alemanya, els països nòrdics i dos bàltics (Estònia i Lituània), així com en alguns estats nord-americans, canadencs i en part d'Austràlia, i ha subratllat com altres països europeus han descartat el sistema després d'estudiar-com és el cas del Regne Unit, França, Suïssa, Països Baixos o Itàlia. Als països nòrdics, segons les dades exposades per Aballe, l'SDDR ha servit per passar de l'envàs reutilitzable a l'envàs d'un sol ús. "A Alemanya es pretenia assolir el 80% d'envasos reutilitzables i en gairebé quinze anys d'SDDR s'ha baixat el 72% a poc més del 40%", assegura el representant de la patronal. El president, Santiago Millet, ha insistit que el sistema només beneficia els que gestionen les màquines que necessita el procés.

Santiago Millet

A Espanya es recicla més del 85% de les llandes de begudes segons dades de Ecoacero i Arpal. De manera reiterada els dos representants dels fabricants ha insistit a desmentir que les llandes siguen un dels envasos més abandonats, tant en l'entorn natural com urbà. Asseguren que no arriba a l'1% dels residus les llandes de begudes trobades a platges i costes segons l’Informe Ambiental Surfrider. També s'han citat les dades recollides en l’estudi europeu Let ‘s Clean Up Europe, realitzat durant l'estiu en col.laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, que detalla com les llandes trobades en les zones més turístiques no arriben al 3% del total de residus recollits.

Així mateix, han fet referència a l’estudi presentat per Amics de la Terra a la jornada “Tornar el casc 2.0” per a recordar que la major quantitat de residus recollits en un mostreig de neteja viària a les ciutats de Castelló, València i Alacant correspon a matèria orgànica, amb un 60% del total, mentre que els envasos (de vidre, plàstic i metall) suposen poc més del 10% de la recollida. Una lectura detinguda de l'informe aporta una altra informació respecte a les platges. L'estudi d'Amics de la Terra, efectuat en diferents parts de la costa d'Espanya diu que: "s'han realitzat 32 recollides en diferents àmbits, dels quals s'han exposat els percentatges trobats en els residus recollits en pes i volum. No seria correcte fer mitjanes globals de totes les recollides, però si es poden extreure algunes conclusions rellevants.” I entre elles estableix que les cinc fraccions de residus més abundants en pes i volum són, per este orde, llandes de begudes, botelles de vidre, botelles de plàstic, fragments de plàstic i residus d'objectes de pesca.

Voluntat de diàleg

L'Associació de Llandes de Begudes ha mostrat de manera insistent la seua voluntat de col·laboració, aportació d'informació i consens amb la Generalitat. L'entitat proposa un "estudi a fons de la situació ambiental actual pel que fa a fortaleses, debilitats i possibilitats de millora on intervinguen totes las parts implicades”.

La Generalitat ha reiterat en diverses ocasions la seua oferta de diàleg a través del seu president, Ximo Puig, així com la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i altres representants del seu departament. El projecte sí que compta amb el suport de la Unió Gremial, sectors de l'hostaleria i dels recuperadors. També de manera reiterada el govern valencià ha anunciat que està previst que la llei de l'SDDR arribe a les Corts en 2017 i que, després de la seua aprovació, entre en vigor a la primavera de 2018.

Etiquetes