El projecte RepescaPlas arreplega al fons marí del litoral més de 800 kg de brossa

Dins del "top ten" de residus trobem bosses de plàstic, embalatges industrials, botelles de plàstic, caps i entenimentades, llandes de beguda de metall i fragments de vidre

Aquest projecte, que es va iniciar en el mes de març d'enguany, sorgeix per a oferir una solució a les brosses marines i els seus efectes negatius en el medi marí, transformant els residus retirats en nous productes que es reintroduiran en el mercat. 

La recollida ha sigut duta a terme pels pescadors, tant de bucs d'arrossegament com pels pescadors de les denominades arts de pesca menors, com el tresmall, en els ports de Gandia, a València i de Marín i Vigo a Galícia. La seua llavor ha permés extraure 837 kg de brosses marines dels fons situats en zones pròximes a aquests ports de la costa espanyola, molt per sobre de l'objectiu inicial de 300 kg. 


A l'abril i maig, han sigut els mateixos pescadors, una vegada formats pel projecte, els qui s'han encarregat de caracteritzar els residus trobats a fi de classificar les brosses per tipologia, seguint les pautes de la Plataforma Marnoba, desenvolupada per l'Associació de Residuos Zero, i d'aquesta manera aconseguir dades específiques de quin tipus de brossa i en la quantitat es troba. A més, aquestes dades s'incorporaran als del programa de seguiment de brosses marines del MAPAMA


El 78% dels objectes trobats perteneixen a la categoria de plàstic

Aquests primers mesos han servit per a comptabilitzar més de 4.070 objectes, 3.870 d'ells retirats per bucs d'arrossegament i els 200 restants per mitjà d'arts de pesca menors. Els objectes trobats i classificats són en un 78% pertanyents a la categoria "plàstic", "metall" amb un 9% i la categoria altres, on s'inclouen objectes com a roba, teles, botes de goma, sabates, etc., amb un 7%.

El projecte RepescaPlas es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP. El projecte està coordinat per AIMPLAS i compta amb la participació de Fundació Global Nature, Associació Residuos Zero, Universitat de Vigo i la Confraria de Pescadors de Gandia.

Etiquetes