El Plàtan de Biar representa a la Comunitat Valenciana en el concurs l'Arbre de l'Any
L'exemplar valencià competeix amb uns altres de nord de la península i les Canàries amb l'únic objectiu de representar a Espanya en el certamen d'"Arbre d'Europa 2023"
L'arbre del parc del Plàtan de Biar és un dels nou candidats a Arbre d'Espanya 2023, que organitza l'ONG Boscos sense Fronteres en col·laboració amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Després de presentar la seua candidatura i després de passar per una selecció prèvia davant un jurat, ara l'arbre de Biar s'enfronta a una votació popular per a aconseguir aquest guardó i optar així, a ser candidat a Arbre d'Europa 2023.
L'exemplar és el plàtan de major port de la Comunitat Valenciana, i un dels majors d'Espanya, comparable, per la seua grandària, diàmetre del tronc i antiguitat, amb els existents a Aranjuez. Té 6 metres de diàmetre i uns 30 de copa, i es creu que el seu espectacular creixement es deu al fet que sempre s'ha trobat en un entorn agrícola, al costat d'hortes i un canal de reg limítrof, encara que en les últimes dècades l'entorn és urbà.
L'Ajuntament de Biar va presentar la candidatura d'aquest plàtan situat al parc més emblemàtic de la població per ser un exemplar singular tant en les seues característiques com espècie com en la seua vinculació amb la història i les gents del municipi. L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, ha indicat "Biar compta en el seu terme municipal amb exemplars de gran port, d'avançada edat i de característiques singulars, però cap que estiga tan unit a població com el plàtan". "Ha vist jugar i conversar davall de les seues branques a desenes de generacions de biarences , és un emblema per al municipi i un atractiu turístic". L'alcaldessa assenyala que "és l'únic arbre de la Comunitat Valenciana opta a aquest nomenament i per això, encoratgem a tots els valencians a votar per ell".
Característiques i història
El plàtan de Biar és un exemplar de l'espècie Platanus Orientalis, que té una altura de 26,24 metres, un perímetre de 6 Metres de perímetre de tronc, mesurat a una altura d'1,30 m de la base i més de 350 anys.
El 2 d'octubre de 1580, l'ajuntament acorda fer l'encadufada (séquia), per a portar l'aigua a la vila. Es va construir la primera font abeurador de Biar. Aquesta obra no va arribar a executar-se fins al 8 de juliol de 1618. Segons consta en el llibre racional d'aquesta data. "Tots els abeuradors estaven dotats d'arbres, aportant unes bones ombres a les cavalleries i bestiars durant el seu proveïment. Per això, deduïm que possiblement era plantat aquest arbre juntament amb uns altres, els quals no han perdurat en el temps", segons s'indica en el catàleg d'elements patrimonials de l'Ajuntament de Biar. La primera documentació que fa referència al present arbre, considerant-ho com un element singular, data de 1824.
El concurs de l'Arbre i Bosc de l'Any a Espanya es va crear l'any 2007 i en 2011 es va constituir el premi en l'àmbit europeu Tree of the Year organitzat la Fundació Aliança (Nadace Partnerství) que engloba totes les iniciatives nacionals que s'han anat creant en els diferents països, tal com publica en el seu web del concurs l'ONG.