El Magda es va dissenyar en un despatx a molts kilòmetres d'ací

L'Associació Nostra Terra celebra l'esmena que s'ha aprovat a les Corts que permetrà paralitzar projectes aprovats per l'estat espanyol, però que no tinguen el vistiplau del Consell. En l'apartat número 3 es demana al consell que, en cas que el Govern Central no complisca els acords de les Corts, s'empre la via jurisdiccional per a recórrer les autoritzacions que el govern central aprove.

L'Associació Nostra Terra celebra l'esmena que s'ha aprovat a les Corts, a instància de Compromís, que permetrà paralitzar projectes aprovats per l'estat espanyol, però que no tinguen el vistiplau del Consell. En l'apartat número 3 es demana al consell que, en cas que el Govern Central no complisca els acords de les Corts, s'empre la via jurisdiccional per a recórrer les autoritzacions que el govern central aprove. 

Cal recordar que el projecte Magda fa mesos que rep informes desfavorables de diferents organismes de la Generalitat, però, tot i això, el govern central, a inicis de febrer, va publicar una declaració d'impacte ambiental favorable, el primer pas administratiu per a materialitzar el projecte. Les reaccions a aquesta aprovació no es van fer esperar. Isaura Navarro, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica, va considerar "inadmissible que prevalga la decisió de Madrid per damunt dels informes negatius que ha emès la Generalitat, que és qui té la competència en la gestió del territori". 


Les mesures compensatòries que contempla la declaració d'impacte ambiental tampoc acaben de convéncer: "No volem mesures compensatòries, volem que no s'execute el Magda. És un model extractivista que no done cap benefici al territori i està en contra de la voluntat de les habitants", asseguren des de Nostra Terra. 

L'acord que s'ha pres en les Corts és essencial i una gran notícia, ja que referma el compromís del govern autonòmic per defendre els ciutadans de macroprojectes que es dissenyen en despatxos, a molts kilòmetres dels territoris afectats. 

Fa poques setmanes, en una trobada a les Coves amb el president de la Diputació de Castelló, Jose Martí, i la directora general d'Indústria, Silvia Cerdà, els representants d'ambdós organismes es van comprometre a donar suport a Nostra Terra si calgués recórrer a la via judicial per a frenar les possibles autoritzacions estatals al projecte. El president de l'associació Nostra Terra, Miguel Ángel Rodrigo, afirma: "Tenim intenció de lluitar per totes les vies possibles i tindre el Govern Autonòmic i a la Diputació Provincial al nostre costat ens dona força i esperances". 


Reduccions "a mitges" 

Fa pocs dies diferents empreses amb projectes fotovoltaics a tot el país anunciaven reduccions considerables en l'extensió dels seus projectes. És també el cas d'Akuos, promotora del Magda, que va anunciar una reducció del 40% de l'ocupació dels terrenys, és a dir, gairebé la meitat de les 472 hectàrees previstes inicialment. 

Per a Nostra Terra aquest és un missatge que, lluny de tranquil·litzar la població, fa sospitar més encara sobre l'opacitat del procés i les intencions reals de l'empresa a curt, mitjà i llarg termini. "Encara que es reduïsca el projecte continua sent un model de transició energètica que no respecta ni el territori ni a les persones". De fet, mentre Akuos i altres empreses amb projectes similars a tot l'estat anuncien que redueixen hectàrees, són cada vegada més els nous projectes de parcs d'energies renovables que es presenten. 

Hi ha altres solucions. 

No compartim arguments com que les macroplantes són imprescindibles i l'única solució al dèficit energètic a Castelló. Com sempre, perden les zones més despoblades i vulnerables del territori. Ens escullen no per necessitat, sinó per comoditat: el terreny rústic és barat, i la poca densitat de població afavoreix també una menor pressió social contra el projecte. 

S'equivoquen per molts motius. El primer, en el cas del Magda, és que ocupen zones agrícoles en plena producció. Canviar conreus per plaques solars pot tindre efectes devastadors sobre els agricultors i ramaders, i sobre l'economia de tota la comarca, en general. Aquestes zones agrícoles són a més zones habitades, amb masos on viuen famílies des de fa segles. Eixes persones hauran de deixar casa seua, els serà impossible viure entre un mar de plaques. I tot per a què? Per a transportar energia a desenes de kilòmetres de distància. 

Per l'associació Nostra Terra les alternatives viables són l'ocupació de terrenys on realment hi ha dèficit energètic, i l'ocupació de zones antropitzades i d'escàs valor ambiental, zones industrials, infraestructures viàries com ara autopistes, mines, abocadors,... A totes aquestes zones, amb un mínim impacte es pot produir energia fotovoltaica. Potser amb un poc més d'inversió que amb els actuals projectes, però amb zero afeccions a la vida rural i a les persones que hi habitem. 

Les macroplantes com la del Magda es dissenyen en despatxos a molts kilòmetres d'ací, per persones que no es plantegen quina és la realitat del territori que pretenen ocupar: si hi ha conreus, si hi viu gent, si es pot destruir el futur de totes les persones que habiten el territori... I en el cas del Magda a les Coves de Vinromà, l'empresa promotora va comptar a més a més amb el suport incondicional del govern municipal, qui li va atorgar la compatibilitat urbanística i el regal de posicionar-se d'una forma tan ambigua que només es pot interpretar com a què estan a favor, al contrari de quasi tots els alcaldes i ajuntaments de la província que donen suport a una implantació racional de les energies renovables i s'oposen a abusos com el d'Akuos amb el projecte Magda. 

Per què el govern municipal de les Coves dona suport a l'empresa i nega qualsevol mena de diàleg amb els afectats que ens oposem al projecte? 

Potser per engrossir unes arques municipals necessitades d'ingressos? Si s'ha de fer una transició energètica, es pot fer d'altres maneres, i el Magda és un exemple de llibre de com no volem que es faça eixa transició energètica, assetjant a la ciutadania amb mentides i mitges veritats. Mentre empreses com Akuo, amb l'excusa de pal·liar un hipotètic dèficit energètic, elegisquen zones rurals sense importar les conseqüències, eixa transició serà injusta i inadmissible. 

Nostra Terra creu en un altre model de transició energètica, fent partícips als ciutadans de la producció i la gestió d'energia. Aprofitar teulades, fomentar l'autoconsum dels ciutadans es poden incentivar les comunitats energètiques locals, les cooperatives energètiques. Es pot produir energia en les teulades de les zones residencials, comercials, industrials, esportives, educatives, d'edificis i infraestructures públiques, etc. I si amb tot això no és prou, es pot recórrer a ocupar zones rurals improductives, sense afecció al medi ambient i les persones, i així no es perjudica a ningú. 

Així que, amb el govern local en contra i les institucions autonòmiques i gairebé la totalitat de partits polítics del nostre costat, continuarem lluitant per una implantació racional de les energies renovables.


Etiquetes