El documental Patches mostra la importància dels treballs en pro de la conservació de la natura
El documental de naturalesa Patches, una producció valenciana, aborda el procés de recuperació de l'anàtid més amenaçada d'Espanya. Després del seu pas pel prestigiós festival de documentals "Nature without borders International Film Festival" als EUA, en el qual va ser premiat com "Outstanding Excellence", es podrà veure aquest divendres 19 a les 12 h en Facultat de Biologia. Una oportunitat única de veure-ho subtitulat al castellà, ja que és una producció dissenyada per al mercat internacional.
La rosseta, un dels nostres ocells en major perill de desaparició, és la principal protagonista del documental Patches, produït per la unió temporal d'empreses Ukedocu U.T.E., de les productores valencianes Ukemotion PA S.L. i Docu Produccions S.L. Pensada per a la seua distribució en el mercat internacional de continguts televisius, va tenir una primera exposició pública en el prestigiós festival de documentals "Nature without borders International Film Festival" als EUA, sent premiat com "Outstanding Excellence". Un festival de cinema internacional creat exclusivament per a temes orientats a la naturalesa al qual es presenten centenars de produccions de tot el món en diferents categories.
Ara es presenta en el festival VII Festival Cinema Ciutadà Compromés subtitulat al Castellà. Serà l'única oportunitat de veure aquest documental de naturalesa a Espanya. A més es tindrà l'oportunitat de participar en un col·loqui sobre conservació de la naturalesa amb experts com Mario Giménez, delegat de SEO/BirdLife en la Comunitat Valenciana, parner del projecte europeu Life Rosseta que lidera la Fundació Biodiversitat, objecte també del documental. També estarà l'ornitòleg y especialista en conservació d'aiguamolls, Pablo Vera, que va assessorar en el guió i l'equip que l'ha realitzat per a debatre sobre la importància de la divulgació científica en cinema i televisió.
Projecte europeu Life rosseta,
La rosseta és l'ànec més amenaçat d'Espanya. El seu currículum no és molt encoratjador: està en perill crític d'extinció segons els catàlegs de fauna europeus més importants. A Espanya queden unes 30 parelles reproductores. La majoria viu al Hondo d'Elx i Crevillent. Per això, La Unió Europea llança el projecte Life rosseta, amb l'ànim de revertir la situació de l'espècie. Des de 2021 a 2025, el projecte desenvolupa un programa d'accions en 7 dels 13 llocs crítics on es localitzen el 83% de les parelles reproductores a Espanya, que és gairebé el seu únic lloc de distribució a Europa.
A més d'en L'Albufera, el documental s'ha rodat en altres aiguamolls de la Comunitat Valenciana com la Marjal d'Almenara i la Marjal del Moro a València, el Parc Natural de Santa Pola a Alacant i el del Fondo a Elx, així com als parcs andalusos dels Marismas d'Odiel i la Devesa de Baix en Doñana i els aiguamolls de la costa Atlàntica del Marroc. El documental ha comptat per a la seua realització amb el suport de la Casa del Mediterrani i la Generalitat Valenciana, especialment del Centre de Recuperació de Fauna del Saler, on s'ocupen de la seua cria en captivitat i la seua reintroducció al Parc Natural del Fons d'Elx i Crevillent a Alacant.
Per al director: Batiste Miguel, aquest documental demostra la importància mundial dels treballs en pro de la conservació de la naturalesa que s'estan duent a terme a la Comunitat Valenciana, però també destaca la falta d'interés per part dels mitjans de comunicació públics pels temes relatius a la naturalesa i el medi ambient. És significatiu que un documental valencià que competeix amb productores a escala internacional, no té cabuda en la nostra televisió pública local.
El productor Álvaro Olavarría es congratula amb la bona marxa que està tenint el documental a Europa, a causa del complicat que és gravar animals en estat salvatge en el seu hàbitat natural, la qual cosa els ha portat a 2 anys d'enregistraments. Malgrat que la falta d'ajudes per a aquesta mena de documentals, agraeix molt el suport de Casa del Mediterrani que els va permetre per exemple gravar al Xarxet marbrenc en les seues casernes d'hivern al Marroc i el bon acolliment que està tenint el documental, distribuït per la distribuïdora Ártico, en l'àmbit internacional, on ja s'ha venut a la RAI i amb moltes possibilitats de ser venut a Alemanya i altres països fora d'Europa.