El corriol camanegre nidifica en la Mata 10 anys després.

El servei municipal de neteja troba diversos nius de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) a la platja de la Mata. L'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) assenyala que l'absència de persones a les platges a causa de l'estat d'alarma ha contribuït sens dubte al fet que els corriols camanegres tornen a nidificar en La Mata, cosa que no feien des de 2010.

Davant la troballa de diversos nius de corriol camanegre, Charadrius alexandrinus, per membres del servei municipal de neteja a la platja de la Mata, l'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) crida l'atenció sobre la importància d'aquests ecosistemes per a espècies faunístiques com el corriol camanegre. Aquest xicotet limícola que en el sud d'Alacant nidifica en salines i platges, entre altres ecosistemes, ha perdut prop del 50% de la seua població reproductora des de l'any 2013. En aqueixa data va ser catalogat com a espècie vulnerable per la Conselleria de Transició Ecològica i sotmeses a seguiment específic les seues poblacions.

AHSA assenyala que l'absència de persones a les platges a causa de l'estat d'alarma ha contribuït sens dubte al fet que els corriols camanegres tornen a nidificar en La Mata, alguna cosa que no feien des de 2010. No obstant això, considera que ha tingut més importància per a la tranquil·litat de l'espècie, el que no s'haja utilitzat la maquinària amb la qual habitualment es netegen aquestes platges.

Respecte a la neteja de les platges, el grup ecologista recorda l'important paper ecològic que compleixen els arribazones de Posidònia oceànica per a mantenir l'equilibri sedimentari de les platges i la biodiversitat d'aquestes, havent de considerar-se com un medi ambient viu i natural, no solament com un actiu del desenvolupament turístic. Pel que considera que és important donar a conéixer als usuaris que la presència de restes de posidònia és una mostra de la qualitat de les aigües marines i constitueixen un component natural de l'ecosistema marí.

Finalment AHSA recorda que els arenals costaners són ecosistemes molt fràgils amb vegetació i fauna associada que sovint són tractats per algunes administracions com si anaren d'espais completament artificials i reclama la necessitat de valorar adequadament les actuacions que es realitzen en ells.

Foto portada S. Arroyo. Corriol camanegre, Charadrius alexandrinus


Etiquetes