El corriol camanegre cria amb èxit a la platja de Rafalell i Vistabella

Entre 2018 i 2020, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) va fer 19 nius a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Però, cap pollet d’esta espècie amenaçada al nostre territori va aconseguir sobreviure. Els motius? Doncs, la depredació per altres espècies i, especialment, les molèsties ocasionades per persones i mascotes. Enguany, afortunadament, el corriol camanegre sí que ha criat amb èxit i tres pollets han aconseguit sobreviure, gràcies a un voluntariat impulsat per Acció Ecologista-Agró en el marc del conveni del Tancat de la Pipa signat amb l’Ajuntament de València.

Posar un granet d’arena perquè el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) tornara a criar amb èxit a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Este era el repte de la campanya de conscienciació, vigilància i informació mediambiental protagonitzada durant els caps de setmana de juny, juliol i agost per una vintena de voluntàries i voluntaris d’Acció Ecologista-Agró, Ambiens i la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO). Esta iniciativa ha sigut impulsada i coordinada des del Tancat de la Pipa en el marc del conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament de València per part de SEO/BirdLife i AE-Agró, les dues entitats que custodiem esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

 Tres pollets d’esta espècie vulnerable (Charadrius alexandrinus) han aconseguit sobreviure esta temporada gràcies a un voluntariat d’AE-Agró, Ambiens i SVO 

Esta campanya va arrancar el dissabte 12 de juny, quan es va realitzar la jornada de formació d’este programa mediambiental per a posar en valor la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella com a ecosistema litoral i llar del corriol camanegre. Des d’eixe dia i fins al diumenge 1 d’agost, les voluntàries i els voluntaris d’esta campanya, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de València i també del de Massamagrell, s’han presentat en esta platja cada dissabte i diumenge al matí.

Vigilar els nius de Charadrius alexandrinus i conscienciar a veïns i turistes 

La seua tasca, a més a més de vigilar els nius de Charadrius alexandrinus, ha consistit a conscienciar a veïns i turistes de la importància de la seua conservació i informar de la normativa al respecte. Per exemple, han recordat als usuaris d’esta platja que està prohibida als gossos i que, en tot cas, els portaren nugats per a evitar molèsties als pollets de corriol camanegre, que són molt sensibles a les interaccions amb mascotes.

En total, esta temporada de cria s’han localitzat dos nius de Charadrius alexandrinus, amb tres ous cadascun, en les dunes de Rafalell i Vistabella. En el primer, ubicat en la zona sud d’esta platja i dins del perímetre de protecció dunar, van sobreviure dos pollets. I en el segon, descobert en la zona central per les voluntàries i els voluntaris d’esta campanya, ha tirat endavant un. 

Este segon niu estava fora del perímetre protegit, amb estaques i cordes, del sistema dunar de la platja de Rafalell i Vistabella, motiu pel qual les voluntàries i voluntaris d’este programa mediambiental van ampliar la zona acotada per a augmentar les probabilitats de supervivència dels ous de corriol camanegre. I, finalment, va aconseguir sobreviure l'únic pollet que va nàixer.

 Niu de Charadrius alexandrinus. Foto: Miguel Ángel Gómez Serrano.

Ganes de millorar la gestió de la biodiversitat d’esta platja

Des d’AE-Agró volen mostrar la seua satisfacció perquè, tres anys després, el  Charadrius alexandrinus ha tornat a criar amb èxit a la platja de Rafalell i Vistabella. A més a més volen agrair la col·laboració d’Ambiens i l’SVO en esta campanya i, per descomptat, la de totes i tots els voluntaris que l’han feta possible. 

També volen agrair el suport i les ganes de millorar la gestió de la biodiversitat d’esta platja per part dels ajuntaments de València i Massamagrell. Els i les voluntàries hem detectat moltes actuacions per a millorar la gestió d’este racó del nostre litoral  de cara a la temporada de cria 2022 del corriol camanegre. Per exemple, ampliar el perímetre de protecció de les dunes, millorar la cartelleria, augmentar la vigilància i promoure més campanyes de conscienciació ambiental.

Estes propostes ja han sigut traslladades al Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, el qual està realitzant un gran esforç per tal de millorar la població nidificant de corriol camanegre a les platges del terme municipal del Cap i Casal. Pròximament, també traslladaran estes propostes a la resta d’administracions implicades.


Etiquetes