El cicle integral de l’aigua
El programa 44 aborda les condicions geogràfiques i el domini públic de les aigües
L’aigua és un element imprescindible per a la vida, però no és un recurs il·limitat. El seu origen representa encara una incògnita per a molts de nosaltres. Al programa 44 del Samarucdigital vos apropem el fascinant cicle pel qual l’aigua passa de la terra a l’atmosfera i a l’inrevés, i de com arriba a casa nostra. Farem un repàs per les seues formes diverses -superficial i subterrània, dolça i salada- i dels indrets diferents que l’aigua fa possible com ara els rius, els llacs, els aiguamolls i els rius subterranis, entre d’altres.
Entrevista amb Ana Maria Camarasa
Parlar d’aigua és parlar de territori. Ana Maria Camarasa és especialista en hidrologia mediterrània, riscs d’inundació i successos hidrològics extrems i catedràtica de Geografia Física de la Universitat de València. S’encarrega d’analitzar les condicions geogràfiques del nostre territori pel que fa als cursos i corrents d’aigua, tan superficial com subterrània, i també de les conseqüències de modificar elements com rambles i barrancs al llarg del seu cicle.
Ana Camarasa, catedràtica de Geografia Física de la UV
Entrevista amb Miguel Polo
Com arriba l’aigua a les nostres llars? Miguel Polo, enginyer de Camins, Ports i Canals i comissari d'Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, explica les seues tasques diferents com ara l’anàlisi i control de les aigües continentals, les concessions i autoritzacions en les aigües de domini públic, així com la inspecció i vigilància. Recentment, Polo ha estat nomenat vocal de l’EPSAR, l’Empresa Pública de Sanejament d’Aigües Residuals, i amb ell coneixem per dins la xarxa hídrica de la Confederació, que abarca les conques del Xúquer i del Túria.
Miguel Polo, comissari d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Tertúlia amb Ana Maria Camarasa i Miguel Polo
Per conéixer les particularitats de les nostres comarques, al temps de la tertúlia Reis Juan i Batiste Miguel conversen amb Ana Camarasa i Miguel Polo per saber com l’escalfament de la temperatura pot afectar al cicle de l’aigua i la vida i el treball dels valencians, i de les bones pràctiques que hem de seguir els ciutadans per vetllar per aquest recurs limitat.
La Finestra del Samaruc
Cada dilluns obrim una finestra molt especial, “La Finestra del Samaruc”, per la qual guaitem amb alguna persona ben coneguda per a totes i tots perquè ens descriga el seu paisatge més estimat. Al #44 comptem amb Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret a la Universitat de València, que ens porta un paisatge de costa a la Marina Alta.
Javier de Lucas
El So de la Natura
El so de la natura ens acosta el medi ambient a les ones d'À Punt. El pas de l’aigua, protagonista del Samarucdigital 44, es convertix en un joc auditiu de la mà del nostre company, Batiste Miguel. Plou igual a la ciutat que al bosc? Ho comprovem al #SamarucDigitalAigua.