El 25% de les rossetes alliberades per la Generalitat moren per trets de caçadors al Hondo
Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) reclama que es prohibisca la caça nocturna i es tanque un vedat il·legal al Fondo i adverteix que la inacció de conselleria està posant en perill els objectius del projecte life rosseta
Des de 2019 Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) ve denunciant diverses irregularitats en la gestió de la caça, reclamant sense èxit a la Conselleria de Transició Ecològica l'adequació dels Plans Tècnics d'Ordenació Cinegètica (PTOC) de diversos vedats a les limitacions que estableix el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural del Fondo sobre el nombre d'ocells que poden caçar-se.
La preocupació del grup ecologista per l'impacte de la caça sobre els ocells aquàtics, especialment sobre l'amenaçada rosseta, no ha fet més que augmentar després de comprovar que s'autoritza matar més ocells que les censades, que des de 2015 es manté un vedat fora d'ordenació al Fondo o que almenys, segons un estudi de la Universitat Miguel Hernandez, el 25% dels rossetes que allibera la Generalitat moren per trets de caçadors.
Després de la caducitat dels PTOC el passat 31 de març, AHSA ha presentat un escrit davant Conselleria proposant mesures a incloure en els pròxims PTOC i reclamant que la gestió de la caça en els aiguamolls del sud d'Alacant s'ajuste a la legalitat i a la protecció dels ocells aquàtics. Mesures com que el nombre d'ocells aquàtics que s'autoritze matar es determine en funció dels ocells censats en cada espai natural, o com que l'horari de caça abaste des de l'eixida del sol fins una hora abans de la seua posada. AHSA recorda que els mateixos tècnics del Servei de Vida Silvestre, en un informe de 2019 sobre la situació de la rosseta, recomanaven la restricció de la caça nocturna per a facilitar la correcta identificació de les espècies pels caçadors, recomanació secundada pels investigadors de la Universitat Miguel Hernández que des de fa anys realitzen el seguiment de l'espècie en el sud d'Alacant.
Petició de cessament definitiu de la caça en el vedat El Vaquer al Fondo
AHSA també reitera la petició de cessament definitiu de la caça en el vedat El Vaquer al Fondo, declarat en 2015 sense reunir les condicions exigides de superfície inundada i que inexplicablement ha continuat en actiu des de llavors malgrat l'obertura d'un expedient de revisió de la seua declaració el setembre de 2020. El col·lectiu considera molt preocupant la permissivitat de la Conselleria amb aquest vedat, un dels millors aiguamolls per la rosseta al Fondo, que confronta amb aiguamolls de titularitat pública i amb els embassaments de Regs de Llevant, en els quals està prohibida la caça d'ocells aquàtics. Per a AHSA es tracta d'un espai estratègic per a la conservació de l'espècie, destacant que la primera rosseta amb emissor GPS que es va trobar morta per trets va ser trobada a poc més de 100 metres d'aquest vedat.
El grup ecologista recorda en el seu escrit a la Generalitat que és sòcia del Projecte Life rosseta, projecte que té com a objectiu millorar l'hàbitat de l'espècie per a revertir el seu actual risc d'extinció eliminant les amenaces que pateix, entre elles la caça. I després de destacar que la més important acció del projecte, quant a cost econòmic, és la compra de dos aiguamolls al Fondo en els quals és pràctica la caça d'ocells aquàtics, AHSA assenyala la incongruència que suposa invertir una important suma de diners públics en la compra d'aiguamolls i que al mateix temps es permeta la caça en un vedat il·legal durant diversos anys, en una de les millors zones per al xarxet marbrenc, que podria haver-se tancat sense cap cost per a la ciutadania. Finalment, adverteix que la inacció de la Conselleria està posant en perill el propòsit del Projecte Life rosseta de constituir una població viable de l'espècie en el sud d'Alacant, per la qual cosa espera que rectifique aprovant els pròxims PTOC dels aiguamolls sudalicantins d'acord amb la legislació vigent, prohibint la caça nocturna, tal com sol·liciten tècnics i investigadors, i tancant el vedat il·legal del Fondo.