Educació Ambiental
Al programa vuit del Samarucdigital parlem sobre la importància de l’educació ambiental per a la conservació del planeta i la consecució d’un desenvolupament sostenible.
Podcast À Punt
En els darrers anys, l'educació ambiental ha passat de ser una anècdota o una activitat extraescolar a ser part transversal en alguns plans d'estudis. Fins i tot ha creat un nínxol de mercat i ha creat una àrea de negoci. Ha funcionat el que hem fet els últims 15 anys fent educació ambiental? On estàvem i on estem? On anem? Ens acostarem a les escoles de Riba Roja amb plans d'educació ambiental en les seves formacions. Parlarem amb les xiquetes i xiquets perquè ens conten què han aprés i quina és la importància que troben a aquest tipus de formació. Entrevistarem a Anna Pons, biòloga especialitzada en espais naturals protegits i directora del CEACV (Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana) des del 2009. En el temps de la tertúlia comptarem també amb Jordi Santamaria, professor del Cicle Formatiu d'Educació Ambiental a l'Institut d'El Saler i amb Cristina López, una de les seves alumnes. I en el so de la natura, Batiste Miguel ens acostarà com sona el medi ambient.
Entrevista Anna Pons
Reis Juan entrevista a Anna Pons, biòloga involucrada en la defensa del medi ambient des de l'any 89. Primer en la gestió dels espais naturals i des de 2009 com a responsable del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana.
Anna Pons està al càrrec del centre de referència en educació ambiental que, a més, està situat en l'alqueria dels Frares, un edifici del segle XVII que representa l'arquitectura típica de les planícies pròximes al litoral valencià.
El CEACV es dedica a la divulgació, educació i sensibilització en matèria ambiental, adreçat tant a escolars com a famílies i ciutadania en general.
Reportatge - Educació ambiental a l'escola
Hui anem a Riba-roja de Túria, al Camp de Túria. Un poble que ha viscut sempre dels recursos del riu i que té una horta ben rica a la seva ribera.
L'any 2007 es va declarar Parc Natural el llit del Túria i la població ha pres consciència de la necessitat de protegir el riu i els seus marges. No és casualitat que allà trobem escoles ben actives en l'educació ambiental.
El reportatge s'acostarà a una escola i un institut de Riba Roja (Camp de Túria) amb sensibilitat ambiental per saber en què consisteixen els seus plans d'educació ambiental. Les educadores i educadors ens explicaran les dificultats per a la docència del medi ambient i els reptes de futur i preguntarem a xiquetes i xiquets per que ens conten què han après sobre medi ambient a l'escola, si pensen que és important i per què.
L'escola pública Mas d'Escoto és un referent en educació ambiental. Va ser la primera escola a instal·lar plaques solars al centre ací a casa nostra. Una escola situada en mig d'un bosc a la ribera del riu Túria on el més important és la interacció amb l'entorn. Una escola que té apadrinat un tram de riu i les xiquetes i xiquets el reforesten i el cuiden.
L'institut del Quint està a només uns metres del Parc Natural del Túria i clar, el seu substrat fèrtil és ideal per estudiar l'agroecologia. Un dels seus alumnes és Paco, de 20 anys, que va començar estudiant ciències polítiques però l'agricultura ecològica el va enamorar i va canviar de rumb radicalment. Ens ho explica envoltat de lletugues i de cols enmig de l'hort experimental de l'institut, un lloc on, d'ací a poc temps, tindran també gallines.
Tertúlia amb Anna Pons, Jordi Santamaria i Crisina López
L'educació ambiental ha passat de ser una anècdota o una activitat extraescolar a ser part transversal en alguns plans d'estudis. Fins i tot ha creat un nínxol de mercat i ha creat una àrea de negoci. Ha funcionat el que hem fet els últims 15 anys fent educació ambiental? On estàvem i on estem? On anem?
So de la natura
I en el so de la natura, Batiste Miguel ens acostarà com sona el medi ambient.
#Sonatura8 la solució: El Teuladí