DocsValència ret homenatge al cineasta Godfrey Reggio
DocsValència, el certamen de cinema de no-ficció que se celebra del 5 al 13 de maig, ret homenatge al cineasta Godfrey Reggio, autor de "Koyaanisqatsi", un documental de culte de gran impacte visual sobre l'efecte destructiu de l'home en el medi natural. La VII edició de DocsValència presenta un cartell que reflexiona sobre la importància del pensament crític.
La primera vegada que vaig veure Koyaanisqatsi de Godfrey Reggio, va ser en 1982 a Madrid, en una sessió doble com a telonera de Blade Runner de Ridley Scott. Imaginar-vos l'impacte visual que vaig rebre aqueix dia. Va ser la sessió doble del segle XX. Koyaanisqatsi se'm va quedar impregnada en la retina. Brutalitat visual on el protagonista és el paisatge i els escenaris, espentat per un muntatge sonor i visual que no dona lloc a la distracció. Blade Runner em va flipar, però no va poder esborrar Koyaanisqatsi, "vida fora d'equilibri" en la llengua dels hopi, antiga tribu americana que habita en l'altiplà central dels Estats Units.
Koyaanisqatsi és una simfonia visual que narra la història de la degradació del planeta per l'acció humana. Sense diàlegs ni narrador, només la música de Philip Glass i el poema visual amb espectaculars timelapses, superlentes, plans aeris i moviments increïbles per a aquella època. El resultat una pel·lícula de culte produïda per Francis Ford Coppola difícil d'oblidar, sobretot vista en pantalla gran i en cinema.
I estem d'enhorabona perquè podrem veure-la prompte a València gràcies a la VII edició de DocsValència que rendeix enguany homenatge al cineasta Godfrey Reggio. Precisament al seu cinema experimental s'inspire el dissenyador del cartell i director creatiu de Filmac, Kike Correcher: "el cinema documental està fet precisament per a pensar. El cinema no hauria de servir per a acomodar-nos en idees preconcebudes, sinó per a reflexionar de manera crítica en observar les coses des de perspectives diferents". 'THINK'
Merecidísimo homenatge a Godfrey Reggio, del qual podrem veure la trilogia completa Qatsi, que s'exhibirà durant el festival i inclou els films Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, i Naqoyqatsi sobre la relació de l'ésser humà, la naturalesa i la tecnologia. Per als organitzadors el cineasta nord-americà va inventar una nova manera de fer pel·lícules, on l'èmfasi està en les imatges d'alt impacte emocional, en la reflexió i en la pertinència, valors que DocsValència vol posar en alça en la seua setena edició i que el mateix Reggio podrà comentar durant una classe magistral en línia que impartirà durant el festival.
Podrem veure la trilogia completa Qatsi, que s'exhibirà durant el festival i inclou els films "Koyaanisqatsi", "Powaqqatsi", i "Naqoyqatsi" sobre la relació de l'ésser humà, la naturalesa i la tecnologia
Igual que la passada edició, DocsValència projectarà les seues cintes a les sales dels Cinemes Lys de València com a seu principal, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, la Sala Rialto de la Filmoteca valenciana i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València.
El certamen compta, a més, amb el patrocini de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València. Amb la col·laboració d'À Punt Mèdia com Medi Oficial, IVACE Internacional, Festival Internacional de Cinema Documental de la Ciutat de Mèxic (DocsMX), La Nau Centre Cultural de la Universitat de València, Taller Audiovisuals Universitat de València, EMT, Cinemes Lys, Octubre Centre de Cultura Contemporània, Col·legi Major Rector Peset, Jameson, Royal Bliss, Aquabona, Productores Independents Audiovisuals Federades (PIAF), Kika Lux, RCAudio, Fundació SGAE, Munk i Muviment Cultural Bar.