Descoberta una nova espècie de fong al Parc Natural del Túria
El Cyathus ibericus és una espècie de fong del gènere Cyathus fins ara desconeguda, els biòlegs Juan Carlos Poveda i Juan Carlos Zamora són els responsables d’aquesta troballa.
El Parc Natural del Túria continua sorprenent amb la seua heterogènia biodiversitat. El territori valencià està de celebració després del descobriment d’una nova espècie de fong, el Cyathus ibericus. Una troballa datada oficialment a principis d’aquest mateix any.
La primera vegada que es va localitzar va ser en 2009, els biòlegs Juan Carlos Zamora i Juan Carlos Poveda Molero van ser els autors del descobriment. Els primers exemplars trobats van estar situats a la zona de Porxinos, al terme municipal de Riba-roja de Túria. Tot i que l’estudi que ha confirmat la nova espècie s’ha centrat en mostres properes a La Vallesa de Mandor.
L’investigador Juan Carlos Poveda, va adonar-se de l’existència d’aquest fong passejant pels voltants del seu domicili. La curiositat per descobrir el va portar a contactar amb el seu company Juan Carlos Zamora, del Departament de Biologia de la Universidad Complutense de Madrid, qui va posar els mitjos per a fer un anàlisi més complet.
Després de 8 anys d’exhaustiva investigació, tant d’estudis microscòpics com d’ADN, els biòlegs confirmaven la nova espècie i l’anomenaven Cyathus ibericus. Un fong que és relativament freqüent, ja que s’alimenta de les restes llenyoses de l’abundant Pi Blanc (Pinus Halepensis).
El nom Cyathus ibericus deriva del gènere Cyathus, els fongs en forma de copa amb unes boletes al damunt, conegudes com a “nius d’au” per la seua semblança. I al ser la primera espècie d’aquest gènere que es troba a Espanya, l’han anomenat Cyathus ibericus, en honor a la seua procedència.
Cyathus ibericus. Fotos: Juan Carlos Poveda Molero
Aquesta troballa amplia la biodiversitat biològica i afavoreix la micologia. Un fet sorprenent a hores d’ara, tenint en compte que la principal font d’alimentació del fong és una espècie molt abundant. Ha passat desapercebut durant molt de temps, però és hora de valorar el resultat i els seus significats per al nostre entorn.
Però el Bosc del Túria no deixa d’impressionar, no sols per aquest nou descobriment, sinó per les moltes espècies que s’estan estudiant en aquesta zona, com ens comenta Juan Carlos Poveda. Per exemple, el Rhacophyllus lilacinus, és la primera vegada que es pot citar a Espanya i la segona a Europa. O d’altre com el Marasmiellus celebanticus, segona cita mundial. És a dir, que la zona del Parc Natural del Túria és molt interessant i per això “seria molt important posar els mitjos suficients per a gestionar el medi ambient i impedir que aquestes meravelles desapareguen”.