Connecta Natura, un moviment que arriba cada vegada a més pobles

L'Associació castellonenca ha cedit arbres fruiters i plantons de varietats tradicionals a 110 guardianes de varietats tradicionals de tot el territori.

Després de les passades jornades 'Rebrots d'Arrel', Connecta Natura ha continuat treballant intensament per organitzar activitats on la recuperació de les varietats tradicionals s'ha posat al centre. Tot va començar amb el primer Voluntariat per les Varietats Tradicionals a Xinquer, antic nucli despoblat a causa de la guerra civil. Aquest indret, tant particular com necessari per a ser reivindicat, es va omplir de vida durant les jornades gràcies a la participació de 37 voluntàries que van excavar, plantar i regar els 70 xicotets arbres empeltats a partir de varetes d'antics fruiters tradicionals de la zona de la Serra d'Espadà, els quals hem pogut conéixer a través de les prospeccions que hem realitzat de la mà de persones que encara coneixen i cultiven aquestes varietats.


De la mateixa manera, al Ballestar es va organitzar al març la segona part de les jornades, per a la qual es va comptar amb la participació de 31 persones. Aquesta jornada va comptar amb una ruta interpretativa de la mà de la tècnica del Parc Natural de la Tinença de Benifassà per recuperar la història del poble, un dels que més ha sofert la despoblació de tota la zona. En aquest context, es van plantar 40 arbres, així com es va dur a terme un tast de productes locals i un taller d'empelts. D'aquesta forma les assistents van poder conéixer de primera mà, productes ecològics de la zona i procedents de varietats tradicionals i la importància del llegat de la biodiversitat cultivada i com mantenir-lo.

Aquests voluntariats es van complementar amb una tasca de repartiment de fruiters entre agricultors i agricultores que van decidir apostar per plantar varietats tradicionals que des de Connecta Natura estem recuperant des de fa anys. D'aquesta manera ha estat com de febrer a abril s'han repartit varietats fruitals tradicionals a un total de 48 finques col·laboradores repartides per tot el territori castellonenc, gestionades tant per particulars, com entitats i col·lectius com agricultors i agricultores professionals.

Voluntariat per les Varietats Tradicionals al Ballestar Foto: Iris Verge Ferrer, 2023

Per la part de les hortícoles, es va cedir varietats hortícoles tradicionals a un total de 62 finques col·laboradores localitzades a les comarques castellonenques. Amb això, es van dur a terme unes jornades de repartiment de planter als Horts Socials Mas d'en Riera de Castelló, Sant Mateu, Eslida, Sueras, Matet, Albocàsser i Borriana. Amb això s'inicia una edició més de la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals, la qual vertebra tot el territori a través del vincle entre totes les agricultores que participen del programa de replicació.

Modalitats de participació

Hi ha dues modalitats de participació: 'Vull plantar!' Consisteix en la modalitat de plantar varietats tradicionals sense una necessària finalitat replicadora de les varietats i 'Multiplicadores', una categoria per la qual les finques col·laboradores entren en un programa de seguiment i acompanyament per tal de multiplicar de manera exitosa aquestes varietats. Una forma de col·lectivitzar l'experiència de cultivar, ja siga un hort professional com si es tracta d'un hort familiar. Per una banda, han estat un total de 55 els horts dedicats a la replicació de les varietats de cara a la futura extracció de llavors que es farà al final de la temporada de l'hort d'estiu.

Algunes varietats tan particulars I diferents com la Tomata Verda de Marge o la Tomata Mora d'Atzeneta exemplifiquen la riquesa i diversitat de les varietats adaptades al nostre territori, la qual dista molt del reduït espectre varietal de les tomates comercials. Tanmateix, aquest any ha estat considerable la varietat d'hortícoles que es poden plantar: albergínies, melons, bajoques, panís, cogombres, pimentons... I també destaca la diversitat de les agricultores que han participat: des de persones que porten més de 70 anys cultivant any rere any l'hort familiar com altres que és el primer cop que ho feien. Un element que anima a pensar que cada cop són més les persones que valoren aquestes varietats.

Plantació d'arbres fruiters al Voluntariat per les Varietats Tradicionals al Ballestar. Foto: Iris Verge Ferrer, 2023

Aquestes accions s'han pogut dur a terme gràcies al suport de la IV Convocatoria Medioambiental Fundación Bancaja – CaixaBank en el marc del projecte "Biodiversidad en acción II: Variedades tradicionales para recuperar ecosistemas" i del projecte RADIANT, 'Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops', a Research and Innovation Action supported by the European Commission Horizon-2020 programme under Grant Agreement number 101000622 - 


Etiquetes