Comença el Pla Provincial contra els Mosquits a Castelló
El Pla Provincial contra els Mosquits actua aquesta setmana en el litoral i el prelitoral amb l'objectiu de mantindre sota control la població d'aquests insectes. Encara que en les últimes setmanes s'estan registrant altes temperatures en les diferents comarques del territori, els focus detectats fins hui són d'escassa importància per l'escassetat de pluges
La direcció del ‘Pla Provincial contra els Mosquits’ de la Diputació de Castelló contínua realitzant labors de vigilància i tractament en les zones de litoral i prelitoral de la província, donant-se la circumstància que en l'actualitat la situació continua estable i controlada. Cal recordar que la institució provincial s'encarrega de combatre als insectes en les marjals i zones inundades del medi natural, i de realitzar anàlisis setmanals de situació en el mitjà urbà per a remetre'ls als ajuntaments alertant de possibles focus i del full de ruta que han de seguir en els seus termes municipals les empreses que tenen contractades.
Així ho posen de manifest els controls que es van realitzar al llarg del mes d'abril i la primera setmana de maig, en els quals fonamentalment s'han detectat focus en el medi natural a Torreblanca, on els equips de la Diputació ha realitzat els tractaments pertinents per a mantindre la situació sota control. Durant aqueix període de temps ha sigut necessari realitzar algun tractament puntual en àrees del medi natural de Vinaròs, Benicarló, Castelló, Borriana o Almenara.
Els ajuntaments
Pel que fa als estudis de situació en el mitjà urbà, de competència municipal, per a mantindre la situació sota control, la direcció del Pla Provincial contra els Mosquits ha instat a realitzar tractaments puntuals en àrees urbanes de de Almenara, Xilxes, Alqueries, Borriana, Vilavella, Nules, Artana, Betxí, la Vall d'Uixó, Onda, Tales, Vila-real, Castellnovo, Soneja, Sot de Ferrer, Benicàssim, Cabanes, Castelló, Orpesa, La Pobla Tornesa, Vilafamés, Sant Joan de Moro, Canet lo Roig, Rossell i Tirig.
La programació d'aquest setmana
Al llarg de la present setmana els equips del ‘Pla Provincial contra els Mosquits’ de la Diputació de Castelló tenen previst desplaçar-se per a seguir amb la feina de control en el medi natural a Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert, Rosell, Canet lo Roig, Sant Rafael del Riu, Traiguera, Sant Jordi, Santa Magdalena de Polpís, Càlig, l'Alcora, Ribesalbes, Les Useres, Figueroles, Costur, Vilanova d'Alcolea, Torre d’En Domènec, Serra d’En Galceran, Onda, Fanzara, Tales, Betxí, Artana, Segorbe, Sot de Ferrer, Soneja, així com als punts del litoral que habitualment solen presentar problemes.
A més, es continuen realitzant els estudis en les àrees urbanes per a continuar traslladant informes de situació als ajuntaments.
Tractaments terrestres més eficaços
El Pla Provincial contra els Mosquits preveu en 2023 un total de 1.170 jornades de treball en tot el territori de la província de Castelló. Seran tractaments terrestres, de major eficàcia segons els experts, en actuar sobre larves i individus adults, al contrari que els aeris que només afecten les larves. No obstant això, per si anaren necessàries, estan previstes sis jornades de vol, encara que cal recordar d'ordinari estan prohibides per la normativa europea i únicament es pot realitzar quan es donen determinades condicions i sota l'autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Són excepcions que es permeten quan per haver-hi grans extensions d'aigua estancada no és possible l'accés dels mitjans terrestres.
Tasca de tots: ajuntaments i particulars
La direcció del Pla Provincial recorda que la lluita contra els mosquits és una tasca que concerneix el conjunt de la societat, raó per la qual en previsió que arriben episodis de pluges i temperatures altes animen als ajuntaments a realitzar labors de desbrossament en àrees en les quals s'acumula la vegetació, a fi de facilitar l'entrada dels equips terrestres. També apel·la a la col·laboració ciutadana per a evitar la permanència d'aigua estancada en terrenys, tests, recipients o piscines sense tractar.