Castelló impulsa la lluita biològica per a fer front al cotonet de Sud-àfrica
Castelló celebra el nou insectari per a impulsar la lluita biològica contra el cotonet i reequilibrar l'ecosistema. Transició Ecològica destaca l'aposta del Sindicat de Regs i la Cooperativa Sant Isidre per a avançar en tractament naturals
El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha assistit aquest dimarts a la presentació del nou insectari del Sindicat de Regs i la Cooperativa San Isidro, que impulsa la lluita biològica per a fer front al cotonet de Sud-àfrica que afecta la citricultura i reequilibrar l'ecosistema. Ha començat el seu radi d'acció en 20 hectàrees del terme municipal . L'acte ha comptat també amb la presència del director general d'Agricultura de la Generalitat , Antonio Quintana, i el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez.
El primer insectari de Castelló desenvolupa un control natural del cotonet amb la cria de l'un paràsit depredador, el Cryptolaemus montrouzieri. És entitat col·laboradora de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries de la Generalitat, i ha comptat amb el suport de finançament de la Diputació de Castelló.
“Felicitem el Sindicat de Regs i a la Cooperativa San Isidro per haver realitzat un insectari propi per a la ciutat. Des de l'Ajuntament pensem que perquè el sector citrícola avance ha de teixir una aliança amb el medi ambient i caminar amb tractaments més respectuosos amb l’entorno natural”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha afegit que “després de l'aposta del Sindicat pel pla d'abonat orgànic, l'insectari és una de les decisions més importants del sector primari, que ja comença a donar els seus resultats i que en dos o tres anys haurà dissipat els possibles dubtes existents”. “Quan l'ecosistema està viu el producte és més resistent davant les amenaces del canvi climàtic i la globalització”, ha agregat.
“La Generalitat col·labora amb diferents insectaris amb en la cria del paràsit depredador. Químicament som incapaços de dominar qualsevol plaga, de manera que amb la nova instal·lació és ja ajuda per a combatre biològicament al cotonet”, ha ressaltat el president del Sindicat de Regs, José Cueva.
El director general de la Conselleria d'Agricultura i el diputat provincial han asseverat el treball de totes dues Administracions per a aconseguir un reequilibri ambiental a través del control biològic.
En la presentació s'ha posat de manifest, així mateix, els resultats d'aquesta solució natural, destacant-se una reducció de l'afecció del cotonet en aquelles parcel·les que s'ha utilitzat respecte a les que no.
L'insectari porta acabe la cria de cryptolemus per a ser soltat en diferents parcel·les del terme que propicien un control biològic de la plaga. A l'acte d'aquest dimarts també han assistit diferents integrants del Sindicat de Regs i de la Cooperativa Sant Isidre.