Camp de Morvedre, un destí turístic sostenible

L'equip de Samarucdigital hem participat en l'experiència d'un "Fam-trip", expressió anglòfona equivalent a "viatge de familiarització" amb un territori. Ens endinsem a conéixer la comarca del Camp de Morvedre, la seua enorme riquesa cultural i natural, des dels nuclis històrics i monuments més importants (castell iber-romà de Sagunt, els banys àrabs de Torres-Torres, la font de Quart o el monestir de Sant Esperit al terme de Gilet), fins a les increïblement diverses zones naturals, moltes d'elles amb alts graus de protecció legal, per a gaudir del turisme de natura, com la Marjal dels Moros.

Quan Chema Rabasa de l'empresa de turisme actiu Itinerantur ens va convidar a participar en un "Fam-trip", no ens ho vam pensar. Ens va atreure, com a periodistes, la curiositat de saber com es fa per "vendre" un destí turístic responsable. Encara més en aquests temps en què el turista té a l'abast d'un clic abundant informació per a planificar fins al més mínim detall de la seua experiència turística. El turisme actiu i responsable és un dels sectors que més han crescut afegint valor afegit al destí.

Què és un Fam-trip?

El nostre amfitrió ens treu de dubtes ràpidament: "Un viatge de familiarització (fam-trip) és una de les millors maneres de promocionar un destí, bé siga adreçat a intermediaris turístics, per a comercialitzar-lo de la millor manera i amb coneixement del territori que ofereixen, com també a periodistes o blogers d'influència, per redactar continguts d'acord amb experiències pròpies i personals".

En aquesta ocasió, el territori a explorar és la comarca del Camp de Morvedre i els agents implicats, són diferents empreses o entitats amb un comú denominador: el compromís amb la divulgació i promoció de propostes respectuoses amb l'equilibri ambiental i social dels espais visitats, és a dir, tot allò que està en sintonia amb els principis del turisme responsable. Compartirem les pròximes jornades amb els representants de Valencia Bonita, Iverem, Travindy Inspirience, Viajar en Familia i Turiart, a més de comptar amb Chema Rabasa, membre d'Itinerantur, en qualitat de "cap d'expedició".


Seran tres dies per a conéixer els atractius de Morvedre i per a valorar els seus recursos, els seus serveis turístics i les ofertes de les empreses de turisme actiu de la zona. Ho hem recollit en tres vídeos. A la capçalera teniu el primer.

La Costa del Camp de Morvedre

Ens unim al grup d'influencers en l'Hotel els Arenals, un allotjament 4 estrelles enfront de la platja d'Almardà. A més de l'excel·lent servei, el seu major atractiu està en el cordó de dunes de gran valor ecològic, santuari natural per al Corriol Camanegre (Charadius Alexandrinus) espècie emblemàtica inclosa al Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades com a "Vulnerable".

L'Alqueria dels Frares

Des de la platja d'Almardà comencem la nostra marató, dirigint-nos a l'Alqueria dels Frares, antiga casa de llaurança que actualment acull el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), porta d'entrada a la Marjal del Moro, un aiguamoll litoral constituït per una biodiversitat molt destacada, amb especial valor pel que fa a les espècies d'avifauna.

Ens rep Víctor Benlloch, tècnic d'educació ambiental al CEACV, que ens parla d'aquesta històrica alqueria construïda a finals del segle XVII, va pertànyer als Frares Mercedaris del Monestir del Puig durant una llarga etapa i també es va fer servir com a hospital de pilots en la Guerra Civil.


Víctor destaca la importància d'afavorir un model de turisme respectuós amb els recursos patrimonials. El seu missatge és ben clar: "cal preservar allò que tenim, fer valdre i implicar a la ciutadania en la seua conservació, com a forma de garantir el llegat natural i cultural a les generacions que vindran".

El Grau Vell de Sagunt.

La següent parada programada és el Port Vell de Sagunt, conjunt d'edificacions presidides per la torre de guaita del segle XVI, una majestuosa construcció que permetia tindre sota control les temptatives d'atac dels pirates que s'apropaven a les costes valencianes amb intencions gens inofensives.

Allí ens espera Jorge Lluesma, responsable d'Explora Sagunto; descobrim els diferents usos que aquest nucli de població, declarat Bé d'Interés Cultural, ha ostentat al llarg de la seua dilatada història. Lluesma explica que ens trobem en les antigues instal·lacions portuàries de la ciutat de Sagunt, on encara es conserven elements defensius dels segles XVI i XVIII.


Sota la blavor salada del Mediterrani, un immens trencaclosques d'àmfores d'època ibera i romana, conserva la memòria del port clàssic de Saguntum, l'activitat del qual es remunta, segons les investigacions arqueològiques, als segles V i VI anteriors a l'Era Cristiana.

La Marjal del Moro

Ens acomiadem d'aquest llogaret impregnat d'Història i adobat pel salnitre, disposats a endinsar-nos plenament en les entranyes de la joia palustre del Camp de Morvedre: la Marjal del Moro.

Observem l'eden de biodiveristat amb l'ajuda dels prismàtics i aguditzem la percepció escoltant els savis consells del nostre guia, Virgilio Beltrán, ornitòleg experimentat, educador ambiental i impulsor d'Actio Birding, iniciativa empresarial dedicada al turisme ornitològic. I és que la Marjal del Moro és un dels aiguamolls costaners de la Comunitat Valenciana més adients per a l'observació d'aus, per les seues instal·lacions, observatoris i la seua varietat d'avifauna.


Beltrán ens ajuda a desxifrar el ball seductor del grup format per tretze individus de anec capblanc (Oxyura Leucocephala) que, aliens a la nostra presència, bussegen en companyia de xatracs, gavines, picaports, flamencs... Es nota la passió per les aus de Virgilio, que ens comenta que és molt difícil veure anecs capblancs i que la Marjal és un dels seus llocs preferits. Es tracta d'una espècie amb una població molt escassa i localitzada, que al territori estatal va estar a punt de desaparéixer en la dècada dels setanta del passat segle. Tot i que la seua recuperació pot qualificar-se d'espectacular des d'aleshores, gràcies als plans de conservació duts a terme, encara està sotmesa a grans amenaces.

Envoltats per la sintonia de sons que omplen de vida aquesta zona humida supervivent a l'antropització, acomiadem la primera de les tres etapes del nostre viatge de descobriment del Camp de Morvedre, una "comarca de comarques" que encara té molts secrets i sorpreses que mostrarem en els altres dos capítols d'aquesta sèrie.


Etiquetes