#AcogeUnPajarito un projecte pioner de conservació i inclusió social
La Fundació ACAVALL i l’empresa SIMBIOSI han organitzat el primer Programa de Voluntariat d’Aus Òrfenes per a persones amb i sense Discapacitat Funcional.
El projecte #AcogeUnPajarito suposa la continuïtat del Programa de Voluntariat d’Aus Òrfenes, que en les seues primeres edicions va engegar la Generalitat Valenciana a través del Centre de Recuperació La Granja El Saler, que consisteix a acollir durant el període de creixement a una cria d’au òrfena per a alimentar-la i cuidar-la fins que siga adulta i es puga alliberar. Resulta de gran importància recalcar que l’objectiu final d’aquest projecte és que les aus recuperades siguen alliberades perquè visquen lliures i felices en el seu hàbitat.
Però en aquesta tercera edició, la Fundació ACAVALL i SIMBIOSI, noves organitzadores del programa, han decidit dedicar-ho a la inclusió de persones amb diversitat funcional, que de manera voluntària vulguen ser responsables de la cria d’aus òrfenes. També han pogut participar voluntaris sense diversitat funcional i les ONG que han col·laborat en les anteriors edicions com l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València (AFAV), la Residència i Centre de Dia de Velluters o Llars Compartides.
Estudi sobre l’impacte emocional
Enguany en #AcogeUnPajarito també s’estudiarà l’impacte que té en els participants l’experiència de cuidar a aquests animals, i com influeix aquesta sobre alguns indicadors relacionats amb la qualitat de vida i el seu benestar emocional. Es tracta d’un projecte pioner a Espanya, en convertir-se en un espai d’inclusió social amb el principal objectiu de traure avant el major nombre possible d’ocells orfes i dur a terme un treball de conservació de les nostres aus autòctones.
Tots els voluntaris del projecte, especialment les persones amb diversitat funcional, rebran informació, suport i supervisió en la cria de les aus. Podran estar en contacte amb els professionals de SIMBIOSI les 24 hores del dia, a més de comptar amb activitats mensuals, on es reuniran tots el voluntaris en el Centre de Recuperació La Granja El Saler.
340 aus recuperades
El primer any de funcionament d’aquest programa es va aconseguir un 88% d’èxit de les 116 cries que es van cedir, mentre que en 2017, es va arribar a un èxit del 92% amb un total de 340 aus recuperades.
Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i l’empresa LUSH. Cal destacar que en aquest projecte s’han unit dos empreses privades amb una ONG i l’administració amb una mateixa finalitat: cuidar de la naturalesa, conscienciar a la societat i recuperar a les nostres aus autòctones.