324 aus identificades al Tancat de Milia en la campanya de primavera
La campanya d'anellament de primavera ha permés identificar 324 aus de 34 espècies diferents al Tancat de Milia, un aiguamoll artificial que forma part del projecte europeu Life Albufera destinat a la recuperació de la qualitat ambiental del parc natural. Enguany el número de captures ha disminuït considerablement respecte a la temporada passada.
Per segon any consecutiu s'ha desenvolupat una campanya d'anellament d'aus denominada "Aus de primavera", amb l'objectiu d'analitzar les estratègies migratòries de les espècies que realitzen una parada al Tancat de Milia en el seu recorregut cap a les àrees de cria situades a diferents països centreeuropeus. El Tancat de Milia és un aiguamoll artificial titularitat d'Acuamed, ubicat a la localitat de Sollana, dins el Parc Natural de l'Albufera i que filtra l'aigua que li arriba del llac per retornar en millors condicions. Esta iniciativa es posa en marxa gràcies a l'esforç conjunt de l'Ajuntament de Sollana que ha finançat part de la campanya, la Fundació Global Nature, el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través d'Acuamed i el grup d'anellament GOTUR.
Carricerín cejudo. Foto: Fundación Global Nature
La realització consecutiva d'esta campanya pot suposar un important avanç en el coneixement de les aus que habiten els ecosistemes aquàtics del Parc Natural de l'Albufera, especialment en relació amb l'estructura i la dinàmica de les comunitats d'espècies que utilitzen els aiguamolls. És el cas de la boscarla d'aigua (Acrocephalus paludicola), espècie catalogada com a vulnerable i que és molt escassa en este ecosistema ja que és una au migratòria no nidificant a la Península Ibèrica. L’escassetat de registres s'associa a la desaparició i degradació del seu hàbitat, a la seua difícil detecció i la falta de programes de seguiment similars a la campanya "Aus de primavera". Per tant, cal que la conservació i gestió de les zones humides que l’espècie utilitza en el seu pas migratori, siguen les adequades i es complementen amb activitats de censos adequades.
Durant els 14 dies de campanya s'han capturat 324 ocells de 34 espècies diferents, de les quals 277 són anellaments i 47 recaptures, és a dir, aus que ja portaven una anella. Destaca la recuperació d'una femella de martinet que va ser anellada el 2014 i recuperada el 2016 i 2017. També ha estat significativa la recaptura de dos aus amb anelles d'altres països com un Pit-roig comú eslovè i un xitxarra comuna belga, migrador de llarg recorregut, probablement anellat com au reproductora a Bèlgica i que ha passat l'hivern a l'Àfrica subsahariana.
Disminució de captures
El nombre de captures ha disminuït considerablement respecte a la campanya anterior i tampoc s'ha capturat cap exemplar d'boscarla d'aigua, enfront dels 11 exemplars de la campanya de 2016. Eixes captures van donar lloc al fet que la Fundació Global Nature presentés davant la Comissió Europea la proposta d'un nou projecte LIFE Natura Restauració d'hàbitats per a la migració pre-nupcial i post-nupcial del boscarla d'aigua en el seu pas per la Península Ibèrica. S'espera que si s'aprova el projecte, juntament amb les successives campanyes d'anellament, es puga disposar d'un major coneixement sobre les migracions d'eixa i altres aus i de l'adequada gestió de les zones humides perquè les aus troben en elles un lloc adequat on descansar durant la migració.
La Fundació Global Nature contribueix des de fa anys a la conservació d'aiguamolls mitjançant projectes de restauració i acords de custòdia del territori, que garanteixen amb l'experiència adquirida en anteriors projectes, com el LIFE Natura Conservació del Boscarla d'aigua a la zepa. La Nava-Campos, quins són els millors mètodes de gestió en les zones humides per millorar l'hàbitat d'esta au.
En el cas del Tancat de Milia, la Fundació Global Nature recomana des de fa anys un acord de custòdia del territori per a la gestió de l’espai. El Tancat, va formar part del projecte LIFE Albufera juntament amb el Tancat de l'Illa i de la Pipa, este últim, titularitat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, està gestionat mitjançant un acord de custòdia del territori. Amb la signatura d'un acord de custòdia per al Tancat de Milia, s'aconseguiria un dels objectius proposats a la Comissió Europea com a acció de continuació del projecte LIFE Albufera.
Femella d’avetorillo. Foto: Fundación Global Nature