Programa Especial XIII Setmana de la Biodiversitat
El programa 25 del Samarucdigital és especial gravat al centre neuràlgic de la XIII Setmana de la Biodiversitat de Dénia on desenes de científiques i científics, naturalistes i agents mediambientals de tot el territori acudeixen per pentinar la zona i nodrir el Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, un motor de recerca amb totes les espècies presents a la Comunitat Valenciana.
Podcast À Punt Media
El programa 25 del Samarucdigital és un programa viatger i el fem des de l'hotel los Angeles a Dénia, centre neuràlgic de la XIII Setmana de la Biodiversitat, on desenes de científiques i científics, naturalistes i agents mediambientals de tot el territori acudeixen per pentinar la zona i esmentar totes les espècies que troben. Diversos equips de científics s’organitzen per anar al camp i buscar el major nombre possible d’espècies de fauna i flora que en troben. Les dades recollides en esta setmana s’afegeixen immediatament al Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, un motor de recerca amb milers de cites on es pot trobar quasi qualsevol espècie present a la Comunitat Valenciana.
Entrevista a Mauro Montesinos
Mauro Montesinos és tècnic de medi ambient de Red Elèctrica Espanyola. Encarregat de dur a terme els convenis amb diverses associacions i entitats en matèria ambiental, com ara la reintroducció del trencalòs o les jornades de la societat d’Història Natural d’Els Ports, entre moltes altres. És patrocinador de la setmana de la Biodiversitat. I amb ell parlem sobre per què algunes empreses busquen treballar en plans de recuperació o protecció de la natura.
Entrevista Josep Cantó
Josep Cantó és expert universitari en la Protecció d’Espais Naturals Locals. Ornitòleg, naturalista i educador ambiental, treballa al centre d’interpretació del Parc Natural de la Font Roja. Autor de llibres com “Rastros, huellas y señales de la fauna mediterránea”, entre d’altres, la seua formació i talent per al dibuix l’ha dut a ser l’il·lustrador del Catàleg de peixos d’aigua dolça de la Comunitat Valenciana. El trobem introduint llistats interminables de dades en la base de dades de biodiversitat i parlem amb ell sobre la importància de l’observació i el dibuix per als naturalistes.
Entrevista Javier Ranz
També ens acompanya al programa Javier Ranz, responsable del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Un banc amb vora 2 milions d’entrades de més de 19.000 espècies. Si entreu al seu web www.bdb.gva.es podreu consultar espècies, mapes, fins i tot el rànking d’observadors. Vos ho recomanem la visita, sobre tot amb la gent més menuda o més jove de la casa.
Tertúlia amb Javier Ranz, Jesús Riera i Merxe Piera
En el temps de tertúlia afegim dos convidats. Jesús Riera és doctor en biologia, i el responsable i conservador de l’herbari del Jardí botànic de València (UV). És una mena de caçador de biodiversitat vegetal, fa uns mesos donava la notícia d’una nova població de Botrychium lunaria en les nostres comarques. Merxe Piera és agent mediambiental i forma part del col·lectiu d’agents mediambientals que estan, a més, apassionats per la natura i que col·laboren amb el Banc de Dades de Biodiversitat per citar espècies i arribar on els experts no arriben. Estos dies ha format un grup per trobar i citar espècies ací a Dénia i parlem amb ella per saber com determinades espècies son indicadores de la qualitat ambiental dels ecosistemes.
Vídeo Samaruc digital À Punt Media