Connect
To Top

Un nou sistema de recompte de tonyines ajuda a millorar la gestió de les captures

El sistema, que aplica les últimes tecnologies en acústica i imatges 3D disminueix en un 20% el marge d’error dels recomptes. El mètode podria implantar-se a les empreses de pesca europees, millorant la gestió de les quotes de captura i contribuint a garantir la sostenibilitat de l’espècie.

Logo Samaruc Digital ok-01Les últimes tecnologies es posen al servei de la sostenibilitat de les espècies marines. És el que han aconseguit investigadors de la Universitat Politècnica de València i l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), que han desenvolupat un sistema que realitza el mesurament automàtica de la biomassa i el recompte de tonyines roges capturades per les empreses de pesca, per a contribuir a un estudi més minuciós de l’estat real d’aquesta espècie. El sistema, dissenyat en el marc del projecte europeu BIACOP, ha disminuït en un 20% el marge d’error en biomassa dels actuals sistemes d’estimació de les quotes de pesca establertes per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT). El desenvolupament combina sistemes de mesurament acústic per al recompte i de visió estereoscòpica per obtenir mesures 3D de les tonyines.

Gabriela Andreu, investigadora de l’Àrea de Visió per Computador de l’Institut Ai2, comenta que “la tonyina roja  està molt valorada a tot el món, especialment al Japó. Els tonyines són capturats en alta mar i introduïts en gàbies de transport, que són remolcades fins a zones costaneres en què estan instal·lades les gàbies d’engreix. Allà es realitza la transferència de tonyines d’unes gàbies a unes altres. Cada empresa té assignat un nombre de vaixells i, cada vaixell, una quantitat de tonyines que pot pescar. La idea és que només es capture i es transferisca a les gàbies d’engreix la quantitat de tonyina roja autoritzada “, explica la investigadora.

Fins ara, el recompte de tonyines durant la transferència des de les gàbies de captura a les d’engreix el realitzava un operari amb un programari bàsic i de manera manual. “Això feia que els marges d’error foren més alts i que es produiren sobre o subestimacions en moltes ocasions, especialment perquè les imatges també reportaven situacions de baixa visibilitat per a l’operari”, comenta Andreu.

En el marc del projecte BIACOP s’ha desenvolupar un sistema de mesura de la biomassa en transferències entre gàbies de tonyina vermella mitjançant tècniques acústiques i òptiques. Es basa en un sistema sincronitzat de càmeres de vídeo i de ecosonda científica. El projecte va ser coordinat pel director del Centre Oceanogràfic de Múrcia de l’IEO Fernando de la Gándara i finançat pel Programa de Control de l’Activitat Pesquera de la UE (ES / 13/41).

Recuperació de poblacions

biacop-2“Els resultats obtinguts poden contribuir de manera important a la recuperació de les poblacions i a la sostenibilitat de la pesquera d’aquesta espècie emblemàtica que porta alimentant a les poblacions de la Mediterrània des de fa mil·lennis”, apunta Fernando de la Gándara.

Per realitzar els mesuraments, es va construir una instal·lació fabricada amb materials similars als de les granges marines, que es va instal·lar entre les dos gàbies. Durant la transferència de tonyines, el sistema de mesura de càmeres estereoscòpiques desenvolupat per l’Institut Ai2-UPV filmava als peixos, reportant mesures 3D de talles; i un sistema de cortina acústica basat en una ecosonda científica i un transductor ultrasònic, dissenyat per personal de l’IGIC, recollia, al seu torn, informació dels ecos dels peixos, facilitant el recompte. Amb els resultats obtinguts es van desenvolupar diversos software que, en combinar les dades acústiques i de visió, van donar com a resultat recomptes amb un marge d’encert del 95% i estimacions de biomassa molt més precises que les obtingudes amb els mesuraments tradicionals.

Víctor Espinosa, coordinador del grup d’acústica submarina de l’IGIC, comenta que “el projecte té el seu origen en la idea plantejada per la Secretaria General de Pesca Marítima al Grup Balfegó per resoldre el greu problema de la quantificació del nombre i la biomassa de tonyines a les transferències “. Durant el projecte BIACOP es va comptar amb el suport tècnic i de mitjans de l’empresa Balfegó i la infraestructura per al Control i Reproducció de la Tonyina roja (ICRA) de l’IEO. Els resultats del projecte es van validar amb més de 1.200 espècimens de tonyina roja i es van processar més de 100.000 imatges estereoscòpiques.

“El projecte BIACOP ha aconseguit que el procés de recompte siga totalment automàtic. La idea és que el sistema siga reconegut i d’obligatòria aplicació, i que tots els països utilitzen els mateixos criteris per a garantir la sostenibilitat d’aquesta espècie de tonyina “, comenta Gabriela Andreu.

El projecte BIACOP va concloure a finals de 2016, després de tres anys de treball. Andreu comenta que “tant la UPV com l’IEO, en el marc de la unitat mixta formada per les dues institucions, confien a seguir avançant, amb la millora de tots els sistemes i equips i desenvolupant un programari completament comercial”.

Fernando de la Gándara ha destacat en aquest sentit “que el projecte BIACOP ha comportat la consolidació de la Unitat Mixta (UTEM) que l’IEO i la Universitat Politècnica de València tenen constituïda per al desenvolupament de tecnologies marines”.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X