Connect
To Top

El bosc de ferro i fusta de Ferran Capella

L’escultor Ferran Capella reprodueix en la seua obra les formes del bosc. Ell cobreix la fusta que arreplega amb vestits de ferro treballat en fred. Unes creacions inspirades en l’aspecte de la vegetació que observa al parc natural del Montseny, a Barcelona, on viu.

fotos-socios-web-03

Fèlix Tena

Restes de carrasca, roure i pi que Ferran Capella troba pel bosc cobren de nou vida gràcies al seu art. Aquest innovador escultor, nascut a Benicarló, viu amb la seua familia en mig de la natura a Sant Pere de Vilamajor, dins el Parc Natural del Montseny, a Barcelona. Fa 10 anys va decidir començar a treballar el ferro per unir-lo a les restes de troncs o branques d’arbres ja morts. “La meua inspiració són les formes del bosc”, explica l’artista.

El procés comença amb l’elecció de la fusta que normalment selecciona durant els seus passejos pel paratge. El primer que fa es tractar-la i assecar-la molt bé per a evitar possibles infeccions. Després d’estudiar en detiment com afrontar el disseny que vol fer, comença a treballar el ferro en fred per a envoltar la peça. “La fusta és com el model que es va vestint amb el ferro”, explica describint el procés que requereix molta paciència i observació.

Plantes enfiladisses

Captura-de-pantalla-2017-07-20-a-la(s)-20.43.42

Foto Ana Agraz

Habitualment els autors que treballen el ferro en fred ho fan en pla, una tècnica que s’utilitza per exemple en l’el.laboració de reixes o portes, ell explica que treballa “en tres dimensions”, perquè va construint “el seu vestit” al voltant de la peça de fusta central. Les formes de les escultures surten de la ment de Ferran després d’observar les plantes enfiladises, per això les obres tenen noms com Englantina, Aritjol, Heura, Xuclamel o Lligabosc. De la mateixa manera que la vegetació ascendeix pel tronc dels arbres, el ferro de Ferran creix i s’escampa en una simbiosi amb la fusta.

El treball no acaba fins que Ferran decideix que els dos elements, ferro i fusta, es complementen perfectamente i “estan ben casats”. El procés de cada obra pot variar en funció del tamany però també d’acord amb la inspiració creativa del autor. Porta elaborades unes 30 obres, algunes després de tres mesos de dedicació i altres fins a 5. Ferran Capella ha presentat les seues creacions en diverses exposicions a Barcelona, altres parts de Catalunya i a Benicarló, a Castelló. Entre els seus clients està la model Veronica Blume, que va triar una de les seues obres per completar l’ambientació d’una sala de yoga a Barcelona.

La passió que mostra en el seu treball és també una mostra externa de l’estima i el respecte que sent per la natura que l’envolta, i que forma part de l’essència de les seues creacions. Una obra que uneix art i natura gràcies a les interpretacions que l’original creador fa de les formes del bosc. La pròxima exposició que prepara de la seua obra és podrà vore a Hostalric, a Girona.

Captura-de-pantalla-2017-07-20-a-la(s)-20.44.46

Foto Ana Agraz

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X