Connect
To Top

Els motoristes de l’Albufera

Albert Martinez, fotògraf eixit del Espai d’Art Fotogràfic, ens envia este vídeo que reflecteix fidelment el projecte de fotografia documental que està desenvolupant a l’Albufera de València. Precisament aprofundir en les tradicions de l’Albufera li va portar descobrir la importància de l’ofici de motorista, tant per al cultiu de l’arròs com per al propi paisatge del Parc Natural.

Captura-de-pantalla-2017-05-18-a-la(s)-00.58.20

Albert Martínez

El meu interès per la fotografia se centra en la fotografia documental, el reportatge i la fotografia social, la imatge com a arxiu/documente per al futur. Això, unit a la recerca de les nostres arrels i de les nostres tradicions em porta a centrar el meu projecte final d’estudis en els motoristes de l’Albufera. Es tracta d’un ofici pràcticament desconegut per a la majoria dels valencians.

A la fi del S.XIX, amb la introducció dels primers motors a vapor en la marjal, es van fer les casetes amb les seues ximeneies tan característiques per a l’eixida del vapor. Açò va donar pas a l’inici de l’ofici, ja que es necessitava a una persona a temps complet per al control del motor. A més, a poc a poc, les seues funcions van augmentar, amb el control, la neteja i el manteniment de les sèquies, les boqueras (pas d’aigua entre els camps d’arròs), manteniment dels marges, etc. Sense adonar-se, es van convertir en un punt de vigilància dins de la marjal.

La idea del projecte és donar a conèixer a aquestes persones desconegudes a través d’una temporada completa de l’arròs, des de la preparació de les sèquies i els camps, fins a la collita, la crema de la palla i la inundació dels camps, sense oblidar el paisatge i l’entorn.

S’ha tractat de documentar aquest ofici i a les persones que ho realitzen, donar-los visibilitat, ja que és molt possible que un futur no gaire llunyà acabe desapareixent per complet a causa dels avanços de la maquinària agrícola. D’aquesta manera, no solament es perdrà un ofici, sinó gran part de la història de la marjal de l’Albufera. També es tracta de documentar un entorn especial, envoltat per la ciutat i que encara es manté aliè a l’enrenou de la mateixa.

Per a la realització del projecte, que ha abastat des de finals de febrer fins a finals de novembre, he estat acudint entre tres i quatre dies per setmana a l’Albufera. Els motors i el paisatge que es mostren pertanyen a les localitats de Silla, Catarroja, Alfafar, València i Sueca.

El projecte contínua la pròxima campanya, ja que es tracta d’un projecte a llarg termini, amb la idea de documentar a poc a poc els molts motors que existeixen repartits per tota la marjal, abans que desapareguen.

15

Foto: Albert Martínez

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X