Connect
To Top

La fauna del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars

EDC Natura-Fundació Omacha prepara una guia sobre la fauna del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. L’obra, eminentment visual, incorpora més de 330 fotografies en unes 100 pàgines.

cropped-Logo-Samaruc-Digital-ok-01.jpgPaisatge protegit de la desembocadura del riu Millars-Fauna és el títol de la nova guia que està a punt de veure la llum. El llibre dirigit i dissenyat pel president de l’ONGD EDC Natura-Fundació Omacha, Julio García Robles, està destinat principalment a un públic lector jove preocupat per la conservació d’aquesta extraordinària zona humida castellonenca. La publicació incorpora 330 fotografies de fauna distribuïdes en unes 100 pàgines. Ha tardat més de 2 anys en finalitzar-se a conseqüència de la dificultat a l’hora de fotografiar a bona part de les espècies presents en l’espai protegit. La guia aconsegueix mostrar 320 espècies, algunes conegudes però moltes alienes a la gran majoria de la gent . “Hem treballat diverses persones durant més de dos anys utilitzant tècniques diferents com són la fotografia des de hide, un amagatall des d’on fer fotos a la fauna sense que ens vegen, l’observació en el camp i el foto trampeig”, explica Julio García, fotògraf de natura i autor principal de la guia.

Una guia amb sorpreses

17499077_1304803882942388_5826877331634559536_nLa guia es pot considerar com a una actualització d’altres treballs realitzats anys enrere per l’Associació EDC Natura-Fundació Omacha a l’espai protegit de la desembocadura del riu Millars. Treballs tan complicats com aquest necessiten contínues actualitzacions per tal d’incorporar noves espècies o corroborar la desaparició d’unes altres. “Per a sorpresa nostra hem trobat un increment d’algunes espècies de fauna i una disminució d’altres. Per exemple podem destacar la presència de la fagina i de nombroses genetes. També hem pogut constatar la disminució important d’aus granívores i cantores com les caderneres, els verderols i els gafarrons. Les rates penades també hi han disminuït molt al paratge. El canvi de reg a manta a degoteig en els tarongerars amb la conseqüent desaparició de moltes plantes que alimenten aquestes aus i l’ús abusiu d’insecticides podrien ser la causa de la desaparició tant d’aus com de rates penades”, remarca García Robles.

La guia és principalment visual i està dividida en taxons. El lector trobarà una diferència clara entre les espècies comunes, les que es troben en descens, les rares i les invasores. Malauradament tres espècies invasores i nocives per a l’ecosistema del Millars com són el visó americà, el cranc roig i la tortuga d’orelles roges continuen la seua expansió pel paratge protegit.

El Consorci riu Millars i la guarderia rural han participat activament tant en els treballs de camp per a localitzar les espècies com en el subministrament de les dades necessàries sobre els censos de fauna. Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars-Fauna es presentarà de manera oficial el pròxim 21 d’abril al paratge del Termet de Vila-real, precisament en la seu del Consorci riu Millars i dins dels actes programats en el Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia de Vila-real 2017.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X