Connect
To Top

Macroconcert als Peixets, per on passen els cavalls d’Àtila no torna a créixer l’herba

I segurament per esta coneguda expressió llauradors, veïns, ecologistes i partits de l’oposició de l’Ajuntament d’Alboraia, 14 de 21 regidors, estan en contra de la celebració del macroconcert Marenostrum a la partida del Miracle, en plena horta d’Alboraia, just en començar juliol i enmig de les festes patronals del poble.

fotos-socios-web-12

Xelo Gimeno

Des de fa unes setmanes les màquines excavadores enviades per l’empresa del macroconcert, MARE NOSTRUM EVENTS SL aplanen, arranquen i modifiquen un terreny de vora 100.000 metres quadrats d’horta just al costat del paratge protegit de l’ermita dels Peixets, en la desembocadura del Barranc del Carraixet d’Alboraia. La intenció és dur fins a esta part de l’horta un macrofestival, que segons l’empresa podria arribar a tindre més de 40.000 assistents.

El terreny on es vol fer està vora mar, en l’únic tros de costa que queda sense urbanitzar. Des de fa anys es projecta un parc en este espai que mai s’ha dut endavant. Al nord té el paratge protegit de l’ermita i la urbanització Port Saplaya, a l’oest hi ha un assentament il·legal de caravanes on conviuen en unes pèssimes condiciones un grup de famílies des de fa més de 15 anys, al sud, la urbanització de la Patacona.

Horta des de sempre

La zona té una un caràcter molt especial. Costes regula tot el que està relacionat amb la platja pròxima. El Ministeri de Foment, que va expropiar en els anys 80 per tal d’ampliar l’autovia V-21, és propietari d’una fracció del terreny. La part més sensible és la formada pels camps, propietat dels llauradors.

Fa anys, eixa terra era d’una qualitat excel·lent: el llim del Carraixet i l’arena de la platja la feien esponjosa i fèrtil. Es plantava xufa, tomates i melons. Les séquies duien l’aigua dolça fins a la mateixa vora de la mar. Una terra separada de la mar per una duna plena de vegetació i canya, que protegia la collita del vent de Llevant.

L’abocament d’enderrocs incontrolats, la desídia de les autoritats competents per evitar-ho, la manca de manteniment del sistema de séquies, consentir un assentament il·legal que aboca els residus sense control, expropiacions que s’han hagut de bregar als jutjats per a ser revertides. Els llauradors han suat sang per a tirar endavant les collites. Molts van abandonar els camps, uns pocs continuen estimant la terra i tracten de mantenir-la en producció.

No és la visió que té el grup municipal que governa. El PSPV ha autoritzat a MARE NOSTRUM EVENTS SL, a celebrar el festival i ho justifica assegurant que l’empresa netejarà la zona i la deixarà millor de com la van trobar.
L’entrebanc dels camps l’ha resolt l’organitzador oferint als propietaris un lloguer per cinc anys a canvi de cegar séquies, compactar la terra-flor i preparar tot el terreny per a fer una pista de ball a l’aire lliure per a 40.000 persones.

10 d’ells es resisteixen

Deu dels propietaris de camps han dit no i es neguen a llogar les seues terres. L’empresa ofereix posar tanques per a protegir la terra, però sospiten que una massa de 15 o 20.000 persones, ballant i consumint alcohol, no va a respectar la seua propietat. A més, no podran accedir a ella durant la celebració del festival i els dies previs. Revertir els efectes impredictibles d’esta gentada sobre la terra-flor serà difícil o impossible, com ens asseguren els afectats.

Llauradors, la plataforma Per l’Horta, les associacions de veïns de Patacona, Port Saplaya i Centre Històric d’Alboraia i partits polític de l’oposició defensen la seua postura. No s’entén la celebració d’este macro esdeveniment en un lloc tan inapropiat i sensible.

20160619_113830

Amb les mans nugades

De manera aclaparadora el ple de l’ajuntament d’Alboraia ha votat en contra del macrofestival. Els regidors de Compromís, Ciutadans, Partit Popular i Esquerra Unida no veuen els beneficis per al poble i sí la destrucció del patrimoni natural. Només els set regidors del grup socialista li donen suport. Però, fa igual.

La celebració d’este esdeveniment es tramita per decret d’alcaldia, és a dir, els grups municipals representants al consistori no poden decidir res perquè la fórmula triada per l’equip de govern no els atorga cap competència.
Damunt la taula queden preguntes sense resposta com ara:

-On estan les autoritzacions per a realitzar actuacions en la zona de les administracions implicades?
-Per què no es torna a fer el macro festival en la mateixa ubicació d’altres edicions i es busca una zona d’horta on s’ha de fer una inversió, de moment de prop de 100.000 euros, per a modificar l’espai?
-Per què els grups de l’oposició no han pogut accedir a l’expedient obert per a celebrar este acte i veure en quin procés es troben les autoritzacions de totes les administracions implicades per a realitzar actuacions en la zona, com asseguren els representants d’Esquerra Unida, Compromís i Ciutadans.?
-Per què l’equip de govern del PSPV confia en una empresa que sembla té problemes d’impagaments?
-Quina és la despesa en la part que ha d’assumir el poble d’Alboraia respecte a policia, seguretat de la zona, protecció civil, atenció sanitària?
-Quin és l’efecte de tres dies de centenars de decibels sobre persones, els animals del paratge protegit, i quin és l’efecte de la devastació de la duna, artificial i natural sobre les espècies que l’habiten?
– Qui són les persones que estan darrere d’esta empresa?

Col·lectius i partits veuen atònits com es deixa en mans d’una empresa, experta en concerts però que no entén de natura, horta o protecció mediambiental, la remodelació d’un indret especial, difícil de trobar ja a la nostra costa.

2 Comments

 1. Salvador Pedro Fornas

  Tuesday 28 28UTC June 28UTC 2016 at 17:32

  Respecte les autoritzacions al tractar-se de festes locals són una excepció i competència de l’ajuntament. #noalmacrofestival #sialanatura #sialspeixets

  DECRET 143/2015, d’11 de setembre, del Consell, pel
  qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei
  14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d’Especta-
  cles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics.

  Article 67. Competència
  1. Els espectacles o les activitats extraordinaris que no comporten
  un increment de risc, requeriran la presentació de declaració responsa-
  ble davant de la conselleria competent en matèria d’espectacles.
  2. Els espectacles o activitats extraordinaris que impliquen un incre-
  ment de risc, seran autoritzats per la conselleria competent en matèria
  d’espectacles d’acord amb el procediment establit en este capítol.
  3. Com a excepció, d’acord amb el que disposa l’article 8.2 de la
  Llei 14/2010, de 3 de desembre, i el que s’ha indicat en este reglament,
  els espectacles o les activitats extraordinaris que s’efectuen durant la
  celebració de les festes locals i/o patronals, seran competència de l’ajun-
  tament. En este cas, la declaració responsable i l’autorització referits en
  els apartats anteriors hauran de presentar-se i sol·licitar-se, respectiva-
  ment, davant de l’òrgan municipal competent.

  • Pau Ferrer

   Thursday 30 30UTC June 30UTC 2016 at 17:16

   No estic d’acord, Salvador. Jo pense que clar que poden intervenir altres administracions, especialment la valenciana, que es suposa sensible ara mateix. No sé si en el plànol legal, però sí en el simbòlic. Li ho he dit al senyor Álvaro al seu bloc fa uns moments: “Un canvi d’ús d’eixa magnitud és imparable? Quines són les conclusions de l’estudi d’afectacions que diu que han fet? Perquè senyor Álvaro, els Peixets ara mateix és un merder… I no es pot fer una declaració institucional contrària a la celebració del Festival, siga legal o no? O en aquestos temes només compta la legalitat? Li diré una cosa: Marina d’Or i l’aeroport de Castelló són legals, però també un desficaci, per no utilitzar una expressió més gruixuda.”

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X