Connect
To Top

La població de lleons africans s’ha reduït un 90% en un segle

El lleó africà està en greu perill. Dels 250.000 exemplars que fa un segle habitaven Àfrica, queden ara un 10%, és a dir, 25.000 lleons. La cria en captivitat d’estos felins és una manera d’ajudar a la continuïtat de l’espècie. Per això, el primer aniversari que ha complert una cria de lleó al Bioparc de València és una bona notícia.

fotos-socios-web-06

Lluc Avellán

El lleó africà està en greu perill. Dels 250.000 exemplars que fa un segle habitaven Àfrica, queden ara un 10%, és a dir, 25.000 lleons. La cria en captivitat d’estos felins és una manera d’ajudar a la continuïtat de l’espècie. Per això, el primer aniversari que ha complert una cria de lleó al Bioparc de València és una bona notícia.

Ha sonat l’alarma sobre el futur dels lleons africans. S’estima que en els pròxims 20 anys només sobreviurà la meitat d’estos felins. Els estudis més alarmistes, com el de  Thomas Lovejoy de la Universitat George Mason de Virginia, parlen que el futur d’esta espècie animal estarà lligada als zoològics, així com a les granges dedicades al que es coneix com a “caça enllaunada”, amb espais pensats a la criança d’animals per a finalitats cinegètiques. Científics de la Universitat d’Oxford mostren en una investigació que les poblacions de lleones en gran part d’Àfrica estan en ràpid declivi. Segons este treball publicat en Proceedings de la Academia Nacional de Ciencias de los Estados Unidos de América (PNAS), el número de lleons a Àfrica occidental I central està disminuint dràsticament i es preveu una reducció de un 50% de les poblacions.

Enemics del felí

Els seus enemics són els caçadors furtius, la reducció vertiginosa del seu hàbitat natural i els habitants de llocs remots que necessiten protegir les seues vides del seus atacs. El lleó, per la seua part, juga un paper fonamental com al carnívor més important del continent. La caiguda lliure de les poblacions de lleons d’Àfrica podria alterar l’equilibri dels ecosistemes on habita.

Quan els europeus van començar a colonitzar l’orient africà, a principis del passat segle, es va iniciar el que es va anomenar l’era més gran de la caça en la historia del món. I va començar una mena d’extermini de les espècies cinegètiques del continent, en particular els anomenats “cinc grans trofeus”: lleó, lleopard, búfal, elefant i rinoceront.

El lleó al Bioparc 

Al Bioparc de València habiten dos grups de lleons. En este cas, la manada que l’any passat va engendrar el cadell pertany a una família del lleó d’Angola, una subespècie que s’estén pel sud-oest del continent africà. Actualment estan considerats com a “vulnerables” en la llista roja d’espècies en perill d’extinció segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X