Connect
To Top

El futur del Roure Gros del Barranc dels Horts

A la finca del Barranc dels Horts, ubicada a la població castellonenca d’Ares del Maestrat, creix un gegant de proporcions descomunals anomenat Roure Gros. Un arbre monumental d’uns 700 anys que ha resistit nevades, sequeres, malalties i la fatalitat que van tindre més del 90% dels roures i les carrasques del territori valencià: la transformació en carbó vegetal. Desgraciadament l’arbre es mor de vell i ara és temps de retre-li homenatges com el que li han fet un grup de famílies castellonenques arreplegant i plantant les seues bellotes.

Colaborador Samaruc

Abel Campos

Al territori valencià i a la resta d’Espanya no existeix un paratge natural com el Barranc dels Horts, una finca forestal d’unes 700 hectàrees propietat de la Fundació Caixa castelló que gestiona des de l’any 1991. Al llarg de l’estret barranc creixen més de 2.000 arbres monumentals d’entre uns pocs centenars d’anys i més de mig segle de vida. Els botànics que han estudiat en profunditat la finca afirmen que el carrascar i la roureda valenciana seria bastant pareguda al bosc relicte del Barranc dels Horts si no haguera sigut tallada per a obtenir carbó vegetal i llenya per a les fàbriques i els forns.

Una joia botànica anomenada Roure Gros

Roures i carrasques són els principals protagonistes d’aquest museu a l’aire lliure d’arbres gegants. Però d’entre tots els monuments vius, hi ha un que destaca de la resta: el Roure Gros. Es tracta de l’arbre més gran i més vell del paratge, un magnífic exemplar de més de 20 metres d’alçada, 6 metres de perímetre de tronc i uns 700 anys de vida. Però desafortunadament l’arbre s’està morint de vell.

Temps d’homenatges

La Fundació Caixa Castelló, propietària del Barranc dels Horts, ha decidit retre diversos homenatges al gegant Roure Gros. Un d’ells ha consistit a assegurar-li descendència genètica per mitjà de les seues llavors. La fundació per mitjà del seu projecte ‘Castelló en Ruta’ ha organitzat la visita de diverses famílies a l’arbre per tal d’arreplegar les seues bellotes, plantar-les a casa i a la primavera quan hagen brotat, tornar-les a plantar al voltant del Roure Gros.

Roure 02

Roure Gros. Foto: Abel Campos

2 Comments

  1. Gaspar Oliver

    Thursday 18 18UTC February 18UTC 2016 at 11:05

    Magnífic. Un exemple de periodisme.

  2. Ximo

    Thursday 29 29UTC September 29UTC 2016 at 20:41

    En Buñol,en el hondo del Fresnal,un paraje no muy conocido,junto a la fuente Roser,existe un roble valenciano que si no tan grueso como este,no es despreciable,costa de tres pies que nacen prácticamente desde el suelo y tendrá una altura de unos diez metros,esta zona es microreserva de flora.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X