Connect
To Top

El futur de la joia del sud

La densitat més gran de brúfols (Bubo bubo) del món. Una de les zones de dispersió de joves àguiles reials (Aquila chrysaetos) i de panxa blanca (Aquila fasciata) més importants d’Europa. La millor població nidificant d’aligots (Buteo buteo) del territori valencià. I una de les quatre principals poblacions de conills de la península Ibèrica, d’entre altres molts valors. No són arguments més que suficients per a declarar aquesta zona parc natural?

Colaborador Samaruc

Abel Campos

Des que el passat mes de juliol de 2015 el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciara a una televisió comarcal del Baix Segura que la Serra d’Escalona i la Devesa de Campoamor eren dignes de convertir-se en un nou parc natural de la Comunitat Valenciana, han ocorregut moltes coses en aquest sorprenent espai natural. Però bona part d’elles no són precisament positives.

Els polítics autonòmics, provincials i locals saben perfectament, i des de fa molts anys, l’extraordinari milacre natural que té lloc en aquesta joia del sud de la província d’Alacant. Però sembla que els interessos econòmics relacionats amb l’especulació urbanística i l’agro ‘business’ són més valuosos per al desenvolupament sostingut dels valencians que la conservació del paratge.

sierra de Escalona

18 anys d’estudis científics

La Serra d’Escalona i la Devesa de Campoamor es troben a l’extrem sud del territori valencià. Concretament a la comarca del Baix Segura, als termes municipals de San Miguel de Salinas, Oriola i Pilar de la Horadada. Escalona forma part d’una cadena de muntanyes baixes ubicades entre les províncies d’Alacant i Múrcia. El paratge conforma el que els científics anomenen un paisatge en mosaic, és a dir, una combinació de pinars i matolls amb conreus de secà. Encara que durant els últims decennis les grans finques de tarongers i llimeres han augmentat de forma espectacular. En l’actualitat l’espai és Zona d’Especial Protecció per a les Aus, ZEPA, Lloc d’Interés Comunitari de la Unió Europea, LIC i Important Bird Area o Àrea Important per a les Aus, IBA.

L’Àrea d’Ecologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha realitzat i publicat des de l’any 1997 desenes estudis científics sobre el paratge natural. La societat valenciana, l’espanyola i la resta d’Europa coneixen el milacre d’Escalona i Campoamor gràcies a aquestes investigacions.

L’Associació ‘Amigos de la Sierra de Escalona’, ASE, protagonitza la defensa social i conservacionista del paratge des de l’any 2001. ‘Nosaltres no tenim les dades suficients per a fer una acusació directa però sabem que existeixen relacions d’alguns propietaris amb gent de poder en la Comunitat Valenciana. Eixes relacions han sigut en molts casos les que directament han paralitzat eixa declaració de parc natural. També sabem que el lobby constructor de la Comunitat Valenciana és molt fort i en diverses zones on hi havia plans d’actuació urbanística, plans per a construir habitatges, segones residències, camps de golf i altres desenvolupaments urbanístics, estava implicada gent molt poderosa de la Comunitat Valenciana’, ha assenyalat Juan Manuel Pérez, membre de la Junta Directiva d’ASE, a Samaruc Digital.

Des de les paraules del President Puig el passat mes de juliol sobre la futura declaració d’Escalona, les agressions al paratge no han cessat. ‘Nosaltres pensem que després de les declaracions de Ximo Puig hi ha hagut un augment de les afeccions a la Serra d’Escalona. No són actuacions totalment il·legals però sí que ho serien si es declarara parc natural. Per exemple transformacions de conreu de secà a regadiu, ampliacions de carreteres i noves pistes forestals. Si fóra parc natural serien transformacions molt difícils de fer’, afirma el membre d’ASE.

Primer intent frustrat

L’any 2006 l’exconseller de Medi Ambient del PP, Esteban González Pons, va anunciar a so de bombos i platerets la declaració d’Escalona i Campoamor com a parc natural. Aleshores ja van passar coses rocambolesques. Pot ser la més insòlita, va ser la retirada immediata d’un llibre editat per la mateixa Conselleria de Medi Ambient: ‘Guia dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana’. La guia arreplegava espais naturals que encara no havien obtingut la protecció com la Serra d’Escalona i la Devesa de Campoamor. Però de seguida anaven a aconseguir la declaració. Centenars de guies van ser retirades de les llibreries perquè finalment el Govern del PP de Francisco Camps va decidir no declarar Escalona i Campoamor com a parc natural. Lamentablement van cedir a les pressions.

sierra de Escalona (2)

A la segona anirà la vençuda?

El passat mes d’octubre de 2015 la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en resposta parlamentària formulada pel diputat de Podem a les Corts Valencianes, Antonio Estañ, va assegurar que amb la brevetat més gran possible es declararà la Serra d’Escalona i la Devesa de Campoamor com a parc natural de la Comunitat Valenciana. Serà el vint-i-tres parc natural del territori valencià?

4.000 CASES AMENACEN ESCALONA

L’any 2007 va esclatar la bombolla immobiliària a Espanya. L’especulació en el sector de la construcció i dels béns immobles va afectar de manera molt greu el territori valencià. Ara, després de quasi 8 anys, les informacions referents al creixement de la construcció tornen a estar tristament de moda.

Dues agrupacions ecologistes i conservacionistes ‘Amigos de Sierra Escalona’(ASE) i Ecologistes en Acció rebutgen el projecte de construcció de 4.000 habitatges del Pla d’Actuació Urbanística, PAU-5 d’Oriola que es pretenen ubicar molt a prop de la Serra d’Escalona. Els dos grups han presentat al·legacions a la ‘Homologació i Pla Parcial del sector PAU-5 en la seua fase de consultes prèvies.

Els 4.000 habitatges es construirien en una superfície de vora 145 hectàrees, 60 de les quals són sol forestal estratègic en el Pla d’Ordenació Forestal. Tant ASE com Ecologistes en Acció consideren que els terrenys triats per al sector PAU 5 atresoren els mateixos valors ecològics que les parcel·les adjacents que formen el LIC i la zona ZEPA.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X