Connect
To Top

Al Rescat del Gripau

No cal anar a l’altra part del món per a interactuar amb espècies amenaçades. Una d’elles pertany al grup dels amfibis, els gripaus. A Oliva, comarca de la Safor, la participació ciutadana ha permès salvar més de dos-cents exemplars atrapats en una piscina amb aigua embassada.

fotos socios web-12

Xelo Miralles

La col·laboració ciutadana ha sigut primordial en la primera jornada de rescat de gripaus  (Epidalea Calamita) a la localitat saforenca d’Oliva. Desenes de persones, entre les quals un nombrós grup de xiquets de les escoles del poble, acudiren a la zona d’acampada municipal coneguda com El Carritxar. Malauradament, abandonada i víctima dels desaprensius des de fa més de dos anys. A l’interior del recinte, una piscina de més de 25 metres de longitud s’ha convertit en trampa mortal per als amfibis. Els gripaus una volta dins no poden eixir. La bassa, folrada de taulellets de gres, acumula l’aigua de pluja per l’obturació de les canonades.

La presència d’una abundant població de macro invertebrats ha facilitat la supervivència de centenars de gripaus joves. Molts, però, han mort en fugir i refugiar-se en els cantons eixuts de la piscina i és que els gripaus són una espècie molt sensible a la radiació ultraviolada.Citats per la regidoria de Medi Ambient, com una activitat de conscienciació mediambiental ciutadana, en col·laboració amb la Fundació Limne, els participants construïren tres rampes de 15 metres de longitud amb tela mosquitera i les dipositaren estratègicament en diferents punts de la piscina.

P1050073

Foto: Fran AtiénzarUn gripau convertit en heroi inicia amb molta cura la llarga travessia cap a la llibertat. Com ell, assoliren la llibertat fins a dos-cents gripaus prèviament dipositats en poals per a satisfacció i entusiasme dels més menuts.

La Fundació Limne s’està plantejant convertir El Carritxar en un punt de cria de gripaus perquè les característiques muntanyenques de la zona garanteixen la presència d’aigua de pluja. A més, la regidoria de Medi Ambient d’Oliva vol construir rampes de formigó fixes per a solucionar el problema dels amfibis. De moment, les rampes amb tela mosquitera construïdes pels participants del rescat s’han deixat de manera provisional a l’interior de la piscina.

P1050070


FITXA

Epidalea Calamita, gripau o sapo corredor.

 El gripauEpidalea Calamita, està present en tota la península Ibèrica, sobretot en zones de muntanya. L’únic requisit per a la supervivència és la presència d’aigües quietes, preferentment permanents i amb vegetació. La sequera, l’agricultura intensiva o l’ús massiu d’insecticides són algunes de les principals amenaces de l’espècie.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X