Connect
To Top

Mediar pel medi ambient

La mediació ha d’arribar als conflictes relacionats amb el medi ambient. El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, COBCV, ha organitzat en València la jornada titulada ‘La mediació en conflictes ambientals’, una interessant trobada d’experts on s’ha parlat de resolució i gestió de problemes ambientals.

Colaborador Samaruc

Abel Campos

La mediació és una tècnica amb una sèrie de valors intrínsecs essencials com ara la promoció de la comunicació entre les parts, l’atenció, l’empatia o la comprensió mútua. La mediació és un mètode que pretén sol·lucionar conflictes i alhora gestionar-los.

Mediar és actuar entre dues o més parts per a posar-les d’acord davant d’un problema. Però la mediació com a ferramenta que s’ha posat de moda en la resolució de conflictes és molt més complexa que simplement negociar entre les parts. S’utilitzen tècniques concretes que s’empren de manera rigorosa i científica atenent a diverses fases prèviament planificades.

Mediació i medi ambient

El COBCV davant la importància social d’aquesta tècnica ha decidit organitzar una jornada específica de mediació en conflictes ambientals, la primera realitzada a la Comunitat Valenciana. No podem oblidar que el territori valencià és un dels més biodiversos d’Europa amb una relació d’ecosistemes extraordinaris i per tant amb una gran quantitat de recursos fermament cobejats. També és un dels territoris més poblats amb vora 5 milions de persones i amb molt interessos contraposats. Així que els conflictes ambientals estan a l’ordre del dia.

La jornada va comptar amb una ponència inaugural a càrrec de l’advocat i Vicepresident de l’Associació Espanyola de Dret Ambiental, Javier Serrano. Posteriorment, en tres taules redones consecutives, es van tractar exemples pràctics on la mediació ha servit per a resoldre conflictes ambientals. Durant l’exposició de les taules redones també s’ha debatut sobre les tècniques que han d’acompanyar a la mediació, els seus avantatges, la formació específica dels mediadors així com la situació i la implantació actual de la mediació a Espanya.

Els conflictes ambientals solen ser de caràcter molt divers. Per aquest motiu la jornada va servir també per a analitzar les seues característiques i fer una mena de classificació.

Una rastrera de conflictes ambientals

Si donem una ullada superficial als conflictes ambientals del territori valencià, prompte en trobem uns quants i sense alçar massa pedres: l’aigua, la contaminació acústica, el fràcking, les prospeccions petrolieres, l’agressió a zones naturals, la caça amb la tècnica del parany … En tots aquests casos la participació pública i l’accés a la informació ambiental, fins ara, no ha existit.

Una jornada de resultats encoratjadors

La jornada va servir per a extraure conclusions molt interessants com la necessitat de generalitzar la mediació en la resolució dels conflictes ambientals. Una tècnica que aporta un gran ventall d’avantatges per a una societat valenciana sumida encara en una crisi econòmica.

L’encontre va comptar amb la presència del Secretari Autonòmic de Medi Ambient, Julià Alvaro, la Directora General de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez, l’Assessor de la Conselleria de Medi Ambient, Carles Arnal i un important grup d’especialistes en la matèria.

El principal guany de la jornada va ser el compromís en ferm per part dels responsables polítics presents, de la posada en marxa d’un grup de treball per tal de dissenyar i implementar una estratègia de participació pública per a la mateixa Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

COLEGI BIOLEGS

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X