Connect
To Top

Naix el Servei d’Agricultura Ecològica de la conselleria

L’agricultura valenciana pot entrar en una nova fase d’atenció administrativa i, en especial, de desenvolupament agroecològic. Per primera vegada la Generalitat ha decidit crear un servei d’agricultura ecològica dins de la conselleria competent en este camp.

Fernando Bellón, editor de Agroicultura-Perinquiets.com

Fernando Bellón, editor de Agroicultura-Perinquiets.com

Responsables de la nova conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural porten setmanes treballant en un reglament orgànic funcional (l’estructura o ossada de la institució recuperada), en col·laboració amb agricultors de reconeguda solvència professional.

Podem ja informar sobre la recentísima creació d’un Servei d’Agricultura Ecològica dependent de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna (de la UE), dirigit per Maite Cháfer.

Després de dècades de negligència administrativa, s’estan posant els fonaments d’una etapa beneficiosa per a un sector que, fins ara, ha treballat calladament, contra vent i marea, i resant perquè l’Administració, simplement, li deixara en pau.

 Experiència discutible

Quan va existir, la Conselleria d’Agricultura va estar dirigida per persones l’experiència agrícola, si més no, discutible. Maria Àngeles Ramón Llin era advocada. A Gemma Amor, que es deia empresària de Benidorm, li havien penjat el títol de “la Desaparecida”, perquè parava poc pel seu despatx. De Joan Cotino, també conegut pel “Beato Cotino”, es deia, mig de broma i mig seriosament, que havia posat la conselleria “a disposició Papal”. I la relació de Maritina Hernández amb l’agricultura era via ASAJA, però paterna.

 L’actual consellera, Elena Cebrián, és enginyera agrònoma i té llarga experiència política a Brussel·les i en el MAGRAMA (ministeri d’Agricultura i Medi Ambient). I ha sabut rodejar-se d’un equip de persones qualificades, amb el desig de canviar el curs inert de la política agrària valenciana.

La Producció Ecològica és la gran aposta de la nova conselleria. Prova d’això és la designació de Maite Cháfer, professora en l’àrea agrícola en la Universitat Politècnica de València, filla d’agricultors de Carrícola i esposa d’un dels puntals de la producció ecològica valenciana, Lluís Blasco.

Bio agricultura en vena

Com porta en vena la bio agricultura, s’ha posat d’acord amb funcionaris arraconats de l’IVIA i amb experts i practicants d’un sector que coneix bé, i han muntat eixe Servei de Producció Ecològica del que parlàvem.

El servici se subdividix en tres branques: Producció Ecològica i Formació, Indústries eco i familiars, i comercialització, I Tècnics d’Extensió Comarcals.

DSC01552

 Cinc línies de treball

Cinc línies de treball es desenvoluparan al llarg d’estos tres camins.

Un: es fomentarà en la població el consum conscient, responsable i ecològic.

Dos: es fomentarà la producció ecològica.

Tres: s’estructurarà el sector d’elaboració, transformació i elaboració de productes ecològics.

Quatre: es promourà el coneixement, la innovació i la formació en producció ecològica.

I cinc: es prestarà especial atenció als problemes de la certificació, amb polítiques transversals (intervenció constructiva d’altres conselleries) en producció ecològica.

Dit així i en estos moments, allò que s’ha resumit no és més que una declaració d’intencions. Potser massa intencions, per al nucli d’entusiastes que s’han proposat encarrilar-les.

Són conscients que el camí és llarg, i les dificultats moltes i variades. Sobretot perquè s’han trobat amb una administració desmantellada, que ha deixat danys col·laterals tan estúpids com una multa brutal de la UE per una mala gestió (burocràtica) de les ajudes agrícoles.

Incorporar joves agricultors

Per exemple, dins de la segona línia de treball, es pretén millorar les finques ecològiques i facilitar la incorporació dels jóvens agricultors. Si es construïx un esquema intel·ligent, els centenars d’eco-agreCollia 1 jóvens que lluiten per la supervivència hui a la Comunitat Valenciana poden convertir-se en milers, amb un treball digne.

Dins de la línia tres es pretén que siguen les PYMES i les microindústries les que protagonitzen la transformació d’aliments i les indústries agroalimentàries.

I en allò que toca a la formació, es busca que, d’una vegada, els mòduls i assignatures d’agricultura ecològica siguen una realitat en IESS, FP, escoles de capacitació agrària i universitats.

No cal esperar que en una legislatura açò es pose en marxa. Però tampoc que tot es quede en bones paraules.El pas està donat, el compromís adoptat i fet públic. Ara, la cosa que els agricultors i transformadors ecològics valencians saben fer millor és estirar el carro, contribuir amb iniciatives i treball, quelcom al que estan acostumats.

Dades agrocítrics

Ajornarem en la columna anterior, les dades del CAECV sobre cultivadors d’agrocítrics. Ens han proporcionat el seu número per províncies. En total, 348 operadors. La majoria a València (en concret en les Riberes, Vall d’Albaida, la Safor i la Costera, com és lògic). 34 a Castelló. I la resta, 94, a Alacant. El que no podem dir, perquè no se’ns ha transmés, és el nombre d’hectàrees cultivades i en quin tipus de varietats.

2 Comments

  1. Jose Luis Miralles

    Friday 13 13UTC November 13UTC 2015 at 13:13

    Molt, molt interesant. Crec que pot donar resposta a molts joves ilusionats en posar en marxa la seu finca ECO. Aqui en Elx hi ha prou proyectes de jove eco que tan sols venen als seus xicotets grups de consum. Si hagera alguna linea de ajudes pèr montar plataformes de venda gestionades per als mateixos productors i asesorament comercial, seria una gran aposta per la economia local i sostenible.

  2. josep

    Sunday 15 15UTC November 15UTC 2015 at 23:11

    citricultor ecologic desde lañ 200

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

X